Engeland 3

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Engeland 3 

 

Libanonceder bij Leeds Castle, Kent

Dicht ten zuidoosten van Maidstone en nabij de M 20 ligt het beroemde en zeer fraaie Leeds Castle. Daar fotografeerde ik deze markante Ceder van de Libanon (Cedrus libani). Zaad van deze soort werd in 1638/39 voor het eerst naar Engeland gebracht door Dr Edward Pocock, een geleerde in de Arabische taal. Nadat de landschapsontwerper Lancelot "Capability" Brown, ook de ontwerper van het park van Leeds Castle, midden 18e eeuw veel Ceders aanplantte, werd dit in Engeland bij eigenaren van kastelen en landhuizen mode. Daaraan dankt het land vele pittoreske exemplaren, vaak van zeer forse omvang. Waarschijnlijk zijn er in Groot Brittannië meer Ceders te vinden dan in het stamland Libanon, waar slechts enkele kleine bossen aan de bijl ontsnapt zijn. De grootste natuurlijke bossen van deze soort komen voor in het Taurusgebergte in Turkije. Dit exemplaar heeft de verschillende zware stormen van de afgelopen decennia goed doorstaan: veel oudere Ceders met hun enorme zijtakken zijn door de zware stormen van de afgelopen decennia, met name in 1987, omgewaaid of zijn flink gehavend. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor een drietal andere zware Ceders in het prachtige en bomenrijke park van Leeds Castle, dat alleen tegen een pittige toegangsprijs kan worden bezocht. Kasteel en park zijn die prijs echter zeker waard. Zie ook Ceder.

De  Ceders van Painshill Park

Nabij de M 25 an de zuidwestzijde van Londen ligt een fraai park, Painshill genaamd. Het is in de 18e eeuw ontworpen door een zekere Charles Hamilton. Hij schiep een landschap met verschillende vijvers en allerlei kunstmatige elementen zoals een namaak-druipsteengrot, een Chinese brug, een gotische tempel en een reusachtig waterrad. Painshill is ook rijk aan mooie bomen, waaronder meerdere indrukwekkende Ceders van de Libanon. Bovenstaand is een typisch éénstammig exemplaar met breed silhouet en vlakke, plateauvormige takken.


 

De grootste ceder van Painshill is tevens één der dikste exemplaren van Groot Brittannië, met een stamomtrek van 10,28 cm op het smalste punt nabij de bodem. Het is zoals vaak bij deze soort voorkomt een meerstammig exemplaar, waarbij het naar mijn indruk wel één oorspronkelijk individu betreft. 

De stam van nabij. De substammen lopen steil door tot grote hoogte. Helaas zijn bij de zware storm van 18 januari 2007 meerdere grote takken afgebroken. 

Een derde ceder in Painshill heeft weer een geheel ander model, met één uitzonderlijk lange stam en een kleine, hoog aangezette kroon. 

Ter vergelijking een volwassen Blauwe Atlasceder (Cedrus atlantica 'Glauca') uit Kew Gardens in Londen. Naast de voor deze variëteit kenmerkende blauwgrijze kleur vormen ook de meer opwaarts gerichte en minder in horizontale platen geplaatste takken een punt van onderscheid met de Libanonceder. 


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Bomen in Engeland 1 - Fredville Park, Kent

Bomen in Engeland 2 - Oeroude taxusbomen

Bomen in Engeland 4 - Petworth Park, West Sussex

Bomen in Engeland 5 - Cowdray Park, West Sussex

Bomen in Engeland 6 - Croft Castle, Shobdon Oak, Knighthayes Court

Bomen in Engeland 7 - Het New Forest

Bomen in Engeland 8 - Kew Gardens

Majesty the Fredville Oak 

The Bowthorpe Oak 

Ceder van de Libanon

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl