Majesty, the Fredville Oak

"Majesty" The Fredville Oak, Kent, Engeland

Deze indrukwekkende Zomereik in het Fredville Park bij het dorp Nonington in Kent, bezochten Gerdien en ik op 9 juli 1997 en op 18 juli 2003. Hier een foto gemaakt bij ons tweede bezoek. Beide keren zag Majesty er zeer gezond uit. Hij maakt de indruk nog jaren, decennia of zelfs eeuwen mee te kunnen, ondanks het grote gat aan de noordzijde van de stam dat uitwijst dat hij volledig hol is.Majesty is de dikste ongeknotte Zomereik van Groot Brittanniė. Op 1,3m hoogte is zijn stamomtrek 12,21 m, op 5 voet (1,52 m) 12,09 m, op 1,0 m hoogte 12,80 m en vlak boven de grond zo'n 18,7 m. Metingen van de afgelopen 180 jaar wijzen erop dat Majesty nog steeds flink snel in dikte toeneemt, met zo'n 2 cm per jaar.

Deze fraaie foto van Majesty is afkomstig uit het schitterende bomenboek: Meetings with remarkable trees van Thomas Pakenham, een schrijvende Ierse landlord. Ik vond hem in deze vorm op een website met meer foto's uit dit boek: fredvillethumb. In de zomer is het tegenwoordig lastig een goed overzichtsfoto van Majesty te maken, vanwege omringende bosjes en hoog opschietende ruigtekruiden. Goed is te zien dat Majesty een vrij lang doorlopende hoofdstam heeft en dus geen knoteik kan zijn. De zwaarste en vermoedelijk oudste takken ontspruiten tussen 9 en 10 meter hoogte uit de stam. Lager aangezette oude takken zijn in de afgelopen eeuwen afgebroken en vervolgens vervangen door de relatief dunne en jongere takken tussen 2½ en 9 meter hoogte. Een voorbeeld van een evenzeer enorm dikke knoteik is de Bowthorpe Oak in Lincolnshire.

Een gravure van Jacob George Strutt met Majesty, the Fredville Oak, ± 1825. Strutt heeft meerdere gravures van Majesty gemaakt; ze zijn te vinden in zijn beroemde boek Sylva Britannica, een fraai standaardwerk uit 1830 met portretten van Britse bomen die uitblonken door leeftijd, afmetingen of schoonheid. Het boek is antiquarisch nog steeds te koop. Opvallend is dat de eik in uiterlijk nauwelijks is veranderd, al lijkt hij nu in werkelijkheid hoger en voller van kroon dan indertijd. De eiken op de achtergrond zijn waarschijnlijk 'Beauty', die toen een lang doorgaande stam had en een omtrek van 16 voet (4,9 m), links en 'Stately' die een omtrek had van 18 voet (5,5 m). Majesty had toendertijd een omtrek van ruim 27 voet ofwel 8,30 meter. 

Strutt, Jacob George, 1790-1864.
Sylva britannica; or, Portraits of forest trees, distinguished for their antiquity, magnitude, or beauty. Drawn from nature by Jacob George Strutt. London: Published for the author by Longman, Rees, Orme, Brown, and Green [1830].

J.G. Wood (after)
W. Green (1760-1823) (engraver)
Fredville in Kent -- The Seat of John Plumptre Esq.
London: 1804
Deze afbeelding uit 1804 van Fredville Manor en de eik is te zien in de George Glazer Gallery in New York.

Nog een fraaie prent van Fredville House uit 1838 met Majesty op de voorgrond. 

Ansichtkaart uit 1926 van de eik "His Majesty" voor het landhuis: Fredville Manor in Fredville Park. 

Het landhuis is in 1940, toen er Canadese soldaten waren ingekwartierd, door brand verwoest. Alleen bijgebouwen zijn bewaard. De eigenaren, de familie Plumptre, woonden daarna in het in 1921 gebouwde "Little Fredville".
Volgens een boek over de geschiedenis van de bewoners van Fredville uit 1926 van Lillian Boys Behrens getiteld 'Under thirty-seven Kings’ werd de eik ook de "King Fredville Oak" genoemd en is er in 1924 een grote tak van afgebroken. Op de foto is een gapend gat met vrij verse breukwonden te zien op de vermoedelijke plaats van deze afgebroken tak. (ook te zien op de foto op Engeland ). 
In 1554 zouden de eik en de ernaast staande eik Beauty (vroeger ook "the Ancient Bear" geheten) al hebben bestaan, maar op welke bron Lilian Boys Behrens deze bewering stoelt is mij niet bekend.

Klik hier voor een landkaart met Nonington

Home Nederlandse Versie----Eik----Engeland----Bowthorpe Oak----Links----Geschiedenis van Fredville Landhuis en Park ----Website van de George Glazer Gallery

Home English Version----England----History of Fredville Manor and Park ---- Site of George Glazer Gallery