Links

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


#Literatuur

#Inhoud van de website 

Links - Verwijzingen

Hieronder enkele links naar andere websites over bomen in binnen- en buitenland.
Voor de inhoud van deze sites zijn alleen de beheerders van die sites verantwoordelijk.


Nederland

Monumental Trees -  Een viertalige, internationale en interactieve website van Tim Bekaert over Monumentale bomen met algemene informatie en de locatie van vele exemplaren in vele landen, met de nadruk op Belgie en Nederland. 
Begonnen als website over mammoetbomen, maar inmiddels uitgegroeid tot database van vele boomsoorten. 
Met googlemaps locatiekaarten en vele foto's. 

De website van de Bomenstichting in Amsterdam, die zich richt op meer respect en zorg voor bomen. De site geeft informatie over boombescherming, juridische kwesties, boomverzorging, Monumentale Bomen en het Bomenfonds. Heeft een uitvoerige database met Monumentale Bomen in de buurt. Geeft toegang tot het Bomenforum.

De website van Bomenstichting Zutphen en omstreken.

De Deventer Bomenstichting.

De Bomenridders van Rotterdam

De Bomenridders van Amsterdam Oud Zuid

Amsterdamse Bomen - een leuke website, gekoppeld aan het nieuwe Amsterdamse Bomenboek en tegelijk gelanceerd, waarop mensen hun verhalen over Amsterdamse bomen kwijt kunnen.

De Bomenconsulent van Amsterdam - volg Hans Kaljee, de stadsbomenman van Nederland, op Twitter! 

http://bomen.startkabel.nl/ - de startpagina voor talloze bomenlinks.

boomverzorging.pagina.nl - de startpagina voor boomverzorging.

Bomengids voor Nederland - Uitgebreide bomengids met veel beschrijvingen en afbeeldingen.

Bomenkennis Cursussen - website van Leo Goudzwaard en Paula Goudzwaard-Van Ling met een interessant aanbod van cursussen op het gebied van bomenherkenning en determinatie, boomkeuze voor stedelijke beplantingen, een iepensymposium, lezingen, etc. 

De website van Regina Jansen over bomen, o.a. in Doetinchem en wijde omstreken.

Bijzondere bomen in Brabant - leuke site van Han van Meegeren met de Brabantse Boom van de Week; 
een tocht langs bijzondere bomen in Brabant.

http://www.bomen.org/ website van Maja Kooistra over bomen.

De Stem der Bomen , een website van Brigit Kahlert, met veel aandacht voor de betekenis van bomen in mythologie en volksgebruik, maar ook voor boomsymboliek en bomen in de kunst.

www.bronnen.nl  - Bronnen is een organisatie die onderzoek doet naar en informatie verstrekt over inheemse bomen en struiken.

Stichting Bomen Over Leven - een leuke en informatieve site van een particuliere natuurbeschermingsorganisatie met veel aandacht voor bomen, boombescherming en boomverzorging, boomsoortenherkenning, bomenboeken, de relatie tussen bomen en vogels, maar ook andere natuuronderwerpen.

www.boombastik.nl - home of the trees - leuke site over monumentale bomen van Bas van Griensven.

Vlissingse bomen - een nieuwe site over details waar je anders voorbij loopt. 

www.groeninfo.com

Kring Praktiserend Boomverzorgers

Nederlandse Dendrologische Vereniging


België

Belgische Dendrologie http://www.dendrologie.be/bdb.php?p=100 , de website van de Belgische Dendrologische Vereniging, met o.a. informatie over het Belgische Bomenregister en gegevens en een lijst  met "kampioenbomen" van Belgie op   http://www.dendrologie.be/bdb.php?p=201

Monumental Trees -  Een viertalige, internationale en interactieve website van Tim Bekaert over Monumentale bomen met algemene informatie en de locatie van vele exemplaren in vele landen, met de nadruk op Belgie en Nederland. 
Begonnen als website over mammoetbomen, maar inmiddels uitgegroeid tot database van vele boomsoorten. 
Met googlemaps locatiekaarten en vele foto's. 

Bomen in Belgie onderdeel van een grotere Belgische fotosite over diverse onderwerpen, met een flink aantal individuele bomen met foto's.


Duitsland

De Duitse Website Baumveteranen, unsere knorrigen Freunde, eveneens met fraaie bomenfoto's uit de Rhoen, een middelgebergte in centraal Duitsland, met vele links naar andere bomensites.

Baeume und Waelder, een Duitse website met prachtige bomenfoto's van Walter J.Pilsak uit Beieren.

Een nieuwe Duitse website met zeer mooie bomenfoto's http://www.bemerkenswerte-baeume.de

Nog een recente website over bomen in Duitsland, met goede en informatieve foto's en uitvoerige informatie over vele Duitse boomveteranen: http://www.altebaeume.de/index.html

www.baumkreis.de - een site gericht op de mythologische kant van bomen.


Zwitserland

http://www.baumarchiv.ch/ website van het door Verena Eggmann en Bernd Steiner opgerichte Internationale Boomarchief in Zwitserland.

Inventar der Riesenkastanien im Tessin - zeer informatieve website van WSL 
over de schitterende oude Tamme Kastanjes in Tessin, het Italiaanstalige kanton in het zuiden van Zwitserland. Driekwart van de site is alleen in  het Italiaans. Met fraaie foto's. Gemaakt door Patrik Krebs.

Inventarisatie van de Zwitserse bosbomen met verspreidingskaarten en het voorkomen van 30 boomsoorten. 

http://www.waldwissen.net/


Scandinavië en Finland


Groot-Brittannië en Ierland

De Website van het Bomenregister van Groot-Brittannië, met wetenswaardigheden en foto's en een lijst met record-bomen; voor leden toegang tot het gigantische Britse Bomenregister met gegevens over vele duizenden individuele bomen.

British Trees Website - de website van 'the Woodland Trust' met een gids voor inheemse boomsoorten. 

Oude bomen forum Groot-Brittannië - Ancient Tree Forum - leuke en informatieve website met een forum-pagina over oude bomen en oude bossen in Groot Brittannië, met info over lezingen, akties en literatuur.

Op deze website kan worden doorgeklikt naar de Ancient Tree Hunt, een interactieve site met meer dan 4000 geregistreerde oude bomen, met een kaart en zoekpagina waarop kan worden gezocht op boomsoort, locatie en stamomvang.  

The Ancient Yew - nieuwe organisatie over oude Taxusbomen in Groot Brittannië.

Redwood World - Giant Redwoods in the U.K. - leuke site met veel informatie en talrijke foto's van mammoetbomen, te vinden per locatie, in Engeland. Tot nu toe ontbreken Schotland en Wales. 

A World of Trees - http://www.aworldoftrees.com/ - Engelse website van Jeremy Wilson waarmee hij zijn passie voor bomen wil delen. 

TREEFEST: leuke en uitvoerige website over Bomen in Schotland , met onder andere een lijst van 100 "Heritage Trees" ofwel "Erfenis - Bomen" met foto's en beschrijvingen van vele schitterende oude bomen  in Schotland.   


 Frankrijk

Website van het Office National des Forêts , het Staatsbosbeheer van Frankrijk, met een gedeelte over oude en bijzondere bomen in de Franse Bossen, " Les arbres remarquables de nos forêts" , met een lijst van bijna 300 oude bomen en hun locatie.

Uitvoerige website van Yannick Meteau over monumentale bomen in Frankrijk:  http://krapoarboricole.unblog.fr/

Website van Philippe Morize over Arbres remarquables

Fotowebsite Arbres-remarquables-de-France et autres specimens - De mooiste exemplaren aangewezen door de Associatie A.R.B.R.E.S. en andere mooie exemplaren. Per regio geordende foto's van een groot aantal oude en monumentale bomen in geheel Frankrijk.

Les arbres remarquables - Website met foto's van bijzondere bomen in Frankrijk, geordend per district. 

Website van Jerome Hutin: Venerable Trees of the Earth, met allerlei vertakkingen over oude bomen op de gehele wereld.


Italië

ALBERI MONUMENTALI D'ITALIA   - website met een uitvoerig overzicht van de monumentale bomen in Italië, gerangschikt per provincie, deels met foto's. 

Alberi Monumentali - andere website met een overzicht van de monumentale bomen in Italië. 

Monumentale bomen van de provincie Siena, met foto's.


Spanje

De Spaanse bomenwebsite Los Arboles Ornamentales en España , met vele foto's en tekeningen van boomsoorten en zeer veel links naar andere bomensites, ook Engelstalige.

Website Outstanding heritage trees over monumentale bomen in Catalonië, Spanje en de rest van de wereld. Zowel Spaans- als Engelstalig. 

Monumentale bomen van Cantabrië: Arboles Singulares de Cantabria


Polen

Database van monumentale bomen in Polen, gerangschikt per regio

Website (in het Engels en in het Pools) van Thomasz Niechoda over de Eiken in het oerwoud van Bialowieza, met vele gegevens en foto's van individuele eiken, hun afmetingen en leeftijd.

Website (Engels en Pools) van Tomasz Niechoda over de verschillende boomsoorten in het Bialowieza Nationale Park.  Met mooie foto's en een database van de dikste en hoogste bomen in Bialowieza.


Tsjechië

Lijst van oude en bijzondere bomen in Tsjechië.


Hongarije

Lijst met de dikste bomen van Hongarije

Website van de 16 jarige László Baranyai met foto's van oude bomen in Hongarije, Kroatië en Montenegro.

  

Website over oude bomen in Hongarije - naar aanleiding van het verschijnen van een boek over oude en monumentale bomen.


Turkije

Een website van het Turkse staatsbosbeheer met een gedeelte over een aantal monumentale bomen in Turkije, waaronder indrukwekkende Ceders, Jeneverbessen en Platanen.

Een nieuwe Turkse website, nog volop in ontwikkeling, over bomen in Turkije, de omringende landen en de wereld, met in de toekomst veel foto's van bomen ingedeeld in landen, boomsoorten en onderwerpen.


Verenigde Staten van Amerika & Canada

Eastern Native Tree Society website van een organisatie die zich inzet voor de inheemse boomsoorten en bossen in de oostelijke Verenigde Staten. Vooral veel informatie over verschillende bosreservaten, maximum afmetingen en andere leuke onderwerpen. Ook mooie foto's en uitvoerige discussiepagina's.

The National Register of Big Trees of America. Register van de grootste exemplaren van alle inheemse en genaturaliseerde boomsoorten in de VS, met foto's.

The Redwood National Park - website van het Redwood Nationale Park in Californië, waar de de hoogste bomen op aarde, de Redwoods of Kust-sequoia's, groeien.

Video over de vondst van Hyperion, de hoogste boom op aarde, in 2006.

Impressie van Sequoia and Kings Canyons National Park in California met goede foto's van de reusachtige mammoetbomen .

Sequoia National Forest - mooie foto's van oude en jonge mammoetbomen in Californië en de bossen waarin zij groeien.

De Thomas B. Dunklin Gallery , een schitterende foto verzameling over de natuur in de Westelijke V.S., met zeer fraaie foto's van bomen en bossen, o.a. van Redwoods en de Olympic Forests in Washington State.

Redwoods Grove - een mooie website met goede foto's van Redwoodbossen in Californië.

De wikipedia pagina over de Sequoia sempervirens - informatief. 

Website van Marc Vaden over de Grove of Titans en Atlas Grove Redwoods: over de grootste kustmammoetbomen in Noord Californië. Met talrijke foto's en veel informatie. 

Cathedral Grove, British Columbia - website over de schitterende natuurlijke wouden in Westelijk Canada en de strijd tegen bedreigingen door commerciële houtkap.


Australië & Nieuw Zeeland

Giant Trees of Tasmanië website met foto's en lijsten van de grootste Eucalyptusbomen van Tasmanië.

Website over Eucalyptussen in Victoria, Australië, met fraaie historische foto's

Australia's Biggest, Tallest and Oldest Trees

Eucalyptus ontdekt van 100 m hoog!


Boomsoorten, determinatie - algemeen

Monumental Trees -  Een viertalige, internationale en interactieve website van Tim Bekaert over Monumentale bomen met algemene informatie en de locatie van vele exemplaren in vele landen, met de nadruk op Belgie en Nederland. 
Begonnen als website over mammoetbomen, maar inmiddels uitgegroeid tot database van vele boomsoorten. 
Met googlemaps locatiekaarten en vele foto's. 

De Bomengids - zoeken en determineren van Nederlandse bomen.

Interactieve Determinatietabel voor inheemse bomen - een site om op eenvoudige manier boomsoorten te herkennen aan het blad. 

De nieuwe interactieve digitale encyclopedie Wikipedia  biedt inmiddels een uitgebreide reeks van pagina's over bomen, met informatie over taxonomie en soortpagina's. De parallelle pagina's in andere talen (op elke pagina vermeld) leveren weer veel extra informatie en afbeeldingen. 

Hieronder een aantal relevante bomenpagina's. 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Boom_(plant)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_natuurlijk_hout_in_de_Benelux

http://nl.wikipedia.org/wiki/Planten

Dryade - een dendrologische databank over de gebruikswaarde van boomsoorten en hun cultivars.

Baumkunde.de - een goede Duitse website voor determinatie en beschrijving van boomsoorten.


Loofbomen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Loofboom

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fagales

www.greatoaks.eu , een nieuwe website in het Nederlands, Engels en Pools van Tomasz Niechoda, Jeroen Philippona en Jeroen Pater met foto's van enige van de meest indrukwekkende eiken van Europa.

Nieuwe Website (in het Engels en in het Pools) van Thomasz Niechoda over de Eiken in het oerwoud van Bialowieza, met vele gegevens en foto's van individuele eiken, hun afmetingen en leeftijd.

Handbuch der Ulmengewächse - gedegen overzicht van de iepenfamilie (inclusief verwante geslachten) met goede informatie en foto's, uitgegeven door Das Ulmen Büro, Dr. Gordon Mackenthun, uit Hamburg.

Rose Oak, website over eiken van Ronni Otake uit Californië.

www.populierenland.com - zeer informatieve site gericht op het behoud van populieren in het Vlaamse en Nederlandse landschap.

Plane trees , Engelse website over platanen met goede botanische informatie over verschillende soorten en variëteiten.

www.robinia.nl


Naaldbomen, coniferen

THE GINKGO PAGES - een speciale website van Cor Kwant over een unieke boomsoort, de Ginkgo. In het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Met talrijke fraaie foto's.

Een Belgische Website van Tim Bekaert over Mammoetbomen, met algemene informatie en de locatie van vele exemplaren in Belgie en Nederland: http://users.pandora.be/sequoiadendron/.

Redwood World - Giant Redwoods in the U.K. - leuke site met veel informatie en talrijke foto's van mammoetbomen, te vinden per locatie, in Engeland. Tot nu toe ontbreken Schotland en Wales. 

Gymnosperm Database: zeer grote en informatieve database van Christopher J. Earle over Naaktzadigen / Naaldbomen / Coniferen  van de gehele wereld, met de nadruk op de grote coniferen van westelijk Noord-Amerika.


Speciale onderwerpen

The Tree-Ring Web Pages - website + links naar talloze sites over onderzoek naar jaarringen (dendrochronologie) van bomen en hun relatie met het klimaat.

Woodword.com - Hout- en internetwerkplaats.
Hetverhaalvanhout.nl «Hetverhaalvanhout.nl - Index» een professioneel 'verhalenkanaal' dat bijzondere verhalen verzamelt over bomen, toepassingen, kennis en mensen. Unieke bomen, of betekenisvolle bomen, de toepassingen van en de kennis over het hout dat die bomen leveren, en, tot slot, de mensen die met de bomen of het hout leven en werken.

gezocht: bomen met een verhaal

Bomen afkomstig van een landgoed, geplant door een bijzonder persoon, karakteristiek van vorm, bijzonder van soort, van hoge ouderdom, door veel inzet behouden of met liefde hergebruikt. Geef bomen een tweede leven op hetverhaalvanhout.nl. Vertel een verhaal in een van onderstaande verhalenkanalen. Op den duur vormt hetverhaalvanhout.nl - met uw bijdrage - een archief van de rijkdom aan bomen, toepassingen, kennis en mensen in Nederland. Geef bomen een tweede leven. Geef internet gewicht.
Initiatiefnemer van hetverhaalvanhout.nl is kunstenaar jos (G.G.) bregman.


Drie belangrijke Natuurbeschermingsorganisaties,
die als grote terreineigenaren grote oppervlaktes bos en vele bomen in Nederland beheren, mogen niet ontbreken

Staatsbosbeheer - de grootste eigenaar van natuurgebieden en bos in Nederland.

Natuurmonumenten - de grootste particuliere natuurbeschermingsorganisatie van Nederland, eveneens met een fors bezit aan natuurterreinen, ook rond Zutphen.

Geldersch Landschap - de derde grote terreineigenaar in Gelderland: Geldersch Landschap heeft naast de bescherming van natuurgebieden vooral het behoud van waardevolle cultuurlandschappen zoals landgoederen hoog in het vaandel. Oude bomen in lanen en als solitairen vormen daarvan een onlosmakelijk deel.


Natuur in Zutphen & omstreken

Voor meer informatie over natuur in en rond Zutphen zie de website van IVN - Zutphen.

Vogelwerkgroep Zutphen e.o. - zeer informatieve site met tal van leuke foto's, ook van amfibieën en andere levende have. 

Een website over de fraaie en bomenrijke Overtuin in Warnsveld.


Literatuur

1. R. Blank. (1996). Beurteilung des Gesundheitszustandes der "1000jährigen Eichen" im Landschaftsschutzgebiet "Ivenacker Tiergarten" des Forstamtes Stavenhagen und Empfehlung von Maßnahmen zu ihrer Pflege und Erhaltung. Interessant wetenschappelijk rapport over gezondheid en leeftijd van één van Duitslands oudste bomengroepen.

2. Eddie Blankers & Louis Stiller. (2007). Het Amsterdamse Bomenboek. Uitgeverij Atlas. Amsterdam/Antwerpen. Prachtig, rijk geïllustreerd nieuw boek over de zeer groene stad Amsterdam en haar honderdduizenden bomen, met een uitgebreid overzicht van de bomen in de verschillende wijken en parken, met wandel - en fietsroutes, kaders over boomsoorten en over vele stadsboom - onderwerpen.  

3. Al Carder. (1995). Forest Giants of the World, Past and Present. Fitzhenry & Whiteside.
Overzicht van de reuzen onder de bomen van de gehele aarde.

4. Verena Eggmann en Bernd Steiner. (1995). Baumzeit. Werd Verlag.
Prachtig fotoboek over de relatie tussen bomen en de mens, met veel aandacht voor cultuur en mythologie.

5. J.M. (Markus) Feijen. (2003) Oak, King or Villein? www.dow.wau.nl/forestry/pdf-files/ students/feijen_thesis.pdf
Interessante afstudeer scriptie Bos en Natuurbeheer van de Wageninen Universiteit over de rol van de eik in de geschiedenis van de bossen in Nederland en de positie van de eik in toekomstige natuurlijke bossen.

6. Hans Joachim Fröhlich. (1989; nieuwe uitgebreide druk van 2000). Alte liebenswerte Bäume in Deutschland. Cornelia Ahlering Verlag.
Fraai boek met foto's en beschrijvingen van honderden individuele oude bomen in Duitsland.

7. Hans Joachim Fröhlich. (1990 - 1995). Wege zu alten Baeumen. Kuratorium " Alte liebenswerte Baeume in Deutschland" e.V. Wiesbaden. WDV Wirtschaftsdienst OHG - 12 delen.
Serie kleine boekjes met korte beschrijvingen van honderden individuele oude bomen in Duitsland per Bondsstaat.

8. Paul Geerts. (2002). Een boom is meer dan er staat . De 100 mooiste boomgedichten, samengesteld en ingeleid door Paul Geerts. Lannoo, Tielt.

9. Gerrit de Graaff. ( 1991). Monumentale Bomen in Nederland. Boom / Bomenstichting. Het standaardwerk over monumentale bomen in Nederland, met talrijke foto's en wetenswaardigheden.

10. Esmond Harris, Jeanette Harris and N.D.C. James. (2003). Oak -  A British History.  Windgather Press, Macclesfield.  Een zeer informatief boek over de culturele geschiedenis van een boom en een houtsoort. 

11. Julia Butterfly Hill. (2001). Luna's Erfenis - Een vrouw, een boom en hun strijd. The House of Books, Vianen. Meeslepend en onthutsend boek over de strijd van een vrouw tegen een houtkapbedrijf in Californië om het behoud van een Redwood - Sequoia.

12. Luc Jans. (1994). Dode bomen - Levende bossen. De mooiste natuurbossen. Stichting Kritisch Bosbeheer.
Overzicht van de meest natuurlijke bossen in Nederland en West- en Midden-Europa, met foto's van Ruud Lardinois.

13. Dr. Owen Johnson (2003). Champion Trees of Britain and Ireland. The Tree Register of the British Isles, Whittet Books. Nieuw boek met uitgebreide database en foto's van de grootste exemplaren van 2020 boomsoorten, met extra aandacht voor de monumentale inheemse en geïntroduceerde soorten. 

Afbeelding van ANWB Bomengids van Europa14. Owen Johnson & David More (2005). ANWB Bomengids van Europa. Spiksplinternieuwe, schitterende gids voor de bomen in Noordwest en Midden Europa, met beschrijvingen en prachtige afbeeldingen van 1500 inheemse en ingevoerde boomsoorten. Zo’n 400 verschillende knoppen, bladeren en naaldvormen met tekeningen verklaard.

 

 

 

 

15. Stefan en Uwe Kuehn en Bernd Ullrich. (2002). Deutschlands alte Baeume. Eine Bildreise zu den sagenhaften Baumgestalten zwischen Kueste und Alpen. BLV Verlagsgesellschaft, Muenchen.
Een prachtig fotoboek waarin 160 van de oudste en dikste bomen van Duitsland worden voorgesteld.

16. Anna Lewington & Edward Parker. 1999. Eeuwenoude Bomen. Bomen die duizend jaar leven. Uitgeverij Elmar BV, Rijswijk. ISBN: 903 891 0614.
Groot fotoboek met overzicht van bomen over de gehele wereld waarvan men aanneemt dat ze de duizend jaar gepasseerd zijn, met fraaie foto's. De in de tekst gegeven informatie over leeftijden is niet altijd nauwkeurig. 

17. N. Maes, T. van Vuure. 1989. De Linde in Nederland. Verspreiding, ekologie en toekomstmogelijkheden van lindesoorten in Nederland en aangrenzende gebieden. Stichting Kritisch Bosbeheer.

18. N. Maes, T. van Vuure en G. Prins. 1991. Inheemse bomen en struiken in Nederland. Bedreiging, behoud en herintroductie van inheems genenmateriaal. Stichting Kritisch Bosbeheer enDirectie Bos- en Landschapsbouw.

19. N.C.M. Maes, G.A.H. Prins en M.J.T.M. Smit. 1993. De wintereik in Nederland. Verspreiding, ecologie en toekomstmogelijkheden van de wintereik in het Nederlandse bos. Stichting Kritisch Bosbeheer.

20. N.C.M. Maes. 1996. Bomen en Monumenten. Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Sdu Uitgevers, 's-Gravenhage. Boeiend en rijk geïllustreerd boek over de veelzijdige verhouding tussen bomen en monumentenzorg.

21. Bert Maes et al. 2006. Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen. Herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik. Boom - Amsterdam. ISBN 90 85 06176 8.  
Belangrijk eerste en volledige inventarisatie van alle bomen en struiken die van oudsher in Nederland en Vlaanderen voorkomen. Naslagwerk zowel gericht op herkenning als op beschrijving van voorkomen, geschiedenis en archeologie van de autochtone bomen en struiken. 

22. Alan Mitchell's Trees of Britain. 1996. Harper Collins Publishers.
Leuke beschrijving door Engelands meest vermaarde dendroloog van de oudste en grootste bomen van Groot Brittannië, gerangschikt per soort. 

23. Frank Moens en Roelie de Weerd. 2000. Bomen en Mensen . Een oeroude relatie. Boom / Bomenstichting.
Boeiend en rijk geïllustreerd boek over de relatie tussen bomen en mensen door de eeuwen heen, thematisch behandeld.

24. Jan den Ouden en Theo Spek (ed.) 2007. Ontstaanswijze van eikenclusters in het natuurterrein De Wilde Kamp bij Garderen: Landschapsgeschiedenis, bodemontwikkeling en vegetatiegeschiedenis. Rapportage Archeologische Monumentenzorg 131B. 

25.Cezary Pacyniak. 1992. Najstarsze drzewa w Polsce - przewodnik. Wyd. PTTK „Kraj” (Bibl. Wydz. Ochrony Lasu).
Boekje in de Poolse taal met een overzicht van honderden van de oudste bomen in Polen, met nauwkeurige leeftijdsschattingen. 

26. Thomas Pakenham. 1996. Meetings with Remarkable Trees. Weidenfeld & Nicolson.
Schitterend fotoboek over oude bomen in Groot Brittannië en Ierland, verrijkt met leuke teksten, gedichten en oude prenten.

27. Thomas Pakenham. 2002. Remarkable Trees of the World. Weidenfeld & Nicolson.
Tweede bomenboek van deze Ierse Landlord, die vier jaar over de aarde heeft gereisd om enkele van de meest indrukwekkende, leuke of merkwaardige bomen te bezoeken en fotograferen. In dezelfde stijl uitgegeven als zijn eersteling en eveneens een lust voor het oog. De boeken zijn inmiddels ook in paperback, kleine en gecombineerde versies te koop.

28. Jeroen Pater. 1996. In de ban van levende monumenten. Bomennieuws 1996 - 2.

29. Jeroen Pater. 1997. Monumentale bomen in Frankrijk. Bomennieuws 1997 - 2.
Leuke artikelen over oude bomen in Duitsland, Engeland en Frankrijk.

30. Jeroen Pater. 1997. Eiken als kastelen. Op zoektocht naar reusachtige eiken uit het verleden. 
Bomennieuws 1997- 3.

31. Jeroen Pater. 2006. Monumentale Bomen in Europa.  Uitgeverij Lannoo. ISBN 90-209-6159-4.
Bomenspecialist Jeroen Pater reisde door heel Europa om de meest imposante groene reuzen te ontmoeten. Boeiende verhalen over ruim 100 monumentale bomen in Europa. Geïllustreerd met oude gravures, opmerkelijke historische foto's en actuele beelden. Een must voor de liefhebbers van monumentale en oude bomen!

32. Robert van Pelt. 2001. - Forest Giants of the Pacific Coast - fraai boek over de reusachtige coniferen van de Amerikaanse Westkust, met talrijke foto's en tekeningen van de grootste exemplaren van 20 soorten.

33. Richard Pott & Joachim Hüppe. 1991. Die Hudelandschaften Nordwestdeutschlands. Westfälisches Museum für Naturkunde Landschaftsverband Westfalen-Lippe. ISBN 3-924590-27-3
Gedegen studie over geschiedenis en structuur van begraasde boslandschappen in Noord-west Duitsland, met informatie over Borkener Paradies, Hasbruch en andere gebieden met oude bomen.

34. C.J.A. Rövekamp en N.C.M. Maes. 2002. Inheemse bomen en struiken op de Veluwe. Autochtone genenbronnen en oude bosplaatsen. WCL Veluwe.

35. Jon Stokes, Donald Rodger, Archie Miles en Edward Parker. 2004. The Heritage Trees of Britain & Northern Ireland. Published in association with the Tree Council. Constable. London. Zeer fraai boek met foto's en beschrijvingen van 88 bomen die de erfenis aan bomen in Groot Brittannië symboliseren door hun bijzondere historische betekenis, ouderdom of afmeting.

36. Frans Vera. 1997. Metaforen voor de Wildernis. Eik, hazelaar, rund en paard. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, 's-Gravenhage. ISBN 90-9010975-7
Interessante dissertatie over de natuurlijke bossen van Europa, waarin de invloed van grote grazende hoefdieren op de ontwikkeling van de bosstructuur wordt behandeld vanuit een historisch perspectief. Heeft tot veel kritische discussie geleid. 

37. Frans Vera & Frans Buissink. 2001. Wildernis in Nederland. Het verhaal van bossen en beesten. Tirion.
Populair - wetenschappelijk boek over hetzelfde onderwerp met fraaie foto's van Jaap Weidema.

38. Eberhard Voß & Fritz Rüchel. (2004). Ivenacker Eichen - Tausendjährigen Eichen im Wandel der Zeit. Publicatie van het 'Forstamt Stavenhagen en de Förderverein Ivenacker Eichen.
Rijk geïllustreerd boekje over de indrukwekkende oude eiken van Ivenack.

39. T. van Vuure. 1990. De Taxus (Taxus baccataL.) Ecologie, bescherming en bevordering van een inheemse naaldboomsoort.

40. Charles Watkins, Christopher Lavers, Robert Howard. 2003. Veteran Tree Management and Dendrochronology Birklands & Bilhaugh cSAC, Nottinghamshire. English Nature Research Reports Number 489. http://www.english-nature.org.uk - Interessant onderzoek aan oude eiken in Sherwood Forest.

41. E.J.Weeda, Chiel, Rein en Taco Westra. 1985. Nederlandse Oecologische Flora - Wilde Planten en hun Relaties 1. IVN, VARA, VEWIN.
Prachtig naslagwerk over planten en hun ecologische relaties, met veel informatie over diverse inheemse boomsoorten.

42. John White. 1998. Estimating the Age of Large and Veteran Trees in Britain. Forestry Commission of the UK, november 1998. FCIN 012.
Te vinden op:
http://www.forestry.gov.uk/website/publications.nsf/$$Search .
Interessant artikel met een methode om de leeftijd van oude bomen te schatten op basis van hun stamdiameter. Te lezen en gratis te downloaden met behulp van een Adobe acrobat reader.


Uitvoerige INHOUDSPAGINA van deze website

Nieuwste pagina's en aanvullingen

Home Nederlandse Versie------------------------------------------Home English Version

Terug naar #begin


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl