Engeland 4

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Engeland 4

Petwork Park  in West Sussex

In het westen van West Sussex, zo'n 50 km ten zuidwesten van Londen, liggen twee fraaie landgoederen die uitblinken op het gebied van markante oude bomen, Petworth Park en Cowdray Park. 
Petworth Park hoort bij het beroemde Petworth House, hierboven te zien en gelegen nabij het gelijknamige dorp. Dit tussen 1688 en 1702 gebouwde reusachtige landhuis in Lodewijk XIV-stijl is één van de belangrijkere bezittingen van de National Trust en heeft een rijke schilderijenverzameling van o.a. William Turner. 

Het 280 ha grote hertenpark is evenzeer de moeite waard, het is in de midden achttiende eeuw door de bekende landschapsarchitect Lancelot "Capability" Brown (1715 - 1783) ontworpen. Kenmerkend zijn de grote vijvers, de gebogen zichtlijnen en de vele bomen: solitairen en groepjes. Dit in een wijds golvend landschap dat hier en daar een savanne-achtige indruk maakt. Er staan ondanks een desastreuze storm in 1987 nog vrij veel bomen uit de 18e eeuw, een aantal eiken en tamme kastanjes stammen nog van rond 1700. 

Nog een beeld van het landschap in Petworth.

 Hierboven een foto vanonder één van de mooiste eiken van Petworth Park, die ook op de Eik - pagina te zien is en die ik "Beauty" heb genoemd. Beauty heeft ideale maten: 22m hoog, 35m breed en met een stamomvang van precies 600 cm. 

Een andere zomereik in Petworth, met 9 m omtrek de dikste eik van het landgoed. We zagen in deze eik een goedlachse vrolijkheid en noemden hem de Lachende eik!

In Petworth Park staan ook vele oude en dikke Tamme Kastanjes (Castanea sativa), zoals dit fraaie exemplaar.   Van een enorme, ruim voor 2003 omgewaaide kastanje met een stamdiameter van ruim 2 meter kon ik de jaarringen tellen: hij bleek 240 jaar oud en dus uit de aanplantperiode van Capability Brown te dateren. 


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Bomen in Engeland 1 - Fredville Park, Kent

Bomen in Engeland 2 - Oeroude taxusbomen

Bomen in Engeland 3 - Ceders van de Libanon

Bomen in Engeland 5 - Cowdray Park, West Sussex

Bomen in Engeland 6 - Croft Castle, Shobdon Oak, Knighthayes Court

Bomen in Engeland 7 - Het New Forest

Bomen in Engeland 8 - Kew Gardens

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl