Engeland 7

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Engeland 6

Kastanjes en wintereiken bij Croft Castle, Herefordshire

Het onvolprezen landgoed van Croft Castle in Herefordshire heeft fantastische lanen van tamme kastanjes. Hier ziet u een deel van de indrukwekkendste, met kastanjes van ongeveer 400 jaar en 8,8 meter omvang. Verscheidene kastanjes zijn zeer grillig en pittoresk van vormgeving. 

Vlakbij het Kasteel staat deze buitengewoon gave wintereik, die een hoogte van 35 meter paart aan een stamomvang van 8,6 meter (meting 2009). De Amerikaanse bomenexpert Robert van Pelt heeft in 2005 het houtvolume van deze eik geschat op 107 m3, waarmee het één van de grootste eiken van Engeland moet zijn. In het park staan veel oude wintereiken, waaronder verstopt in een bosje een exemplaar met een reusachtige omvang van (afhankelijk van hoe gemeten) 11,5 tot 13 meter. Deze eik is te bewonderen in het boek van Thomas Pakenham: Meetings with remarkable trees (Literatuur 23) en in The Heritage Trees of Britain & Northern Ireland (Literatuur 31).

De wintereik Van Easthampton Farm

Niet ver ten westen van Croft Castle, bij het dorp Shobdon, staat op de Easthampton Farm een prachtige wintereik, die Wagoners Oak of ook wel Shobdon Oak wordt genoemd. Hij heeft een grote, vrijwel gave kroon. is 26 meter hoog en 28 breed en heeft een reusachtige stam van 10,69 meter omtrek. Deze reus blijkt niet zo erg oud te zijn, hij is sinds 1870 maar liefst 4 meter in omvang toegenomen, hetgeen doet vermoeden dat hij niet lang vóór 1700 is ontkiemd. In vergelijking met zomereiken zijn wintereiken wat deftiger en minder ruig van uitstraling: het blad is wat groter, regelmatiger en meer symmetrisch gelobd, heeft langere bladstelen en is regelmatiger aan de twijgen geplaatst, waardoor de kroon regelmatiger en dichter lijkt. Bovendien groeien wintereiken vaak rechter en hoger op, met een langer doorlopende stam en hebben ze meestal veel minder last van aantastingen door insecten, waardoor de bladkleur vaak egaler donkergroen is. Ze groeien, misschien door de geringere last van insectenplagen, vaak sneller. In Groot Brittannië zijn ze vooral te vinden in de regenrijke westelijke gebieden. In het algemeen hebben ze een voorkeur voor vrij lichte bodems met een goede ontwatering.

De Shobdon Oak van dichtbij. Bij de bodem is de stamomvang zelfs 16,5 m!

Naschrift: in september 2003 ontdekte ik op internet dat de Shobdon Oak in de zware storm van 27 oktober 2002 zwaar was beschadigd: ruim de helft van de kroon was afgebroken, een triest feit, daar het hier één van de mooiste, gaafste en indrukwekkendste eiken van Europa betrof. 
In april 2006 heeft Jeroen Pater de Shobdon Oak bezocht. De eik stond er nog met zijn halve kroon, zie de website van Jeroen Pater of in zijn boek: Monumentale bomen in Europa. In 2008 is ook de tweede helft van de kroon afgebroken: de boom leeft nog maar bestaat slechts uit een ruïne: een hol stamstuk met een miniem kroontje van jonge takken. 

Knighthayes Court en haar moseiken

Nabij Tiverton, in Devon, zuidwest Engeland, is Knighthayes Court te vinden, een schitterend 19e eeuws landhuis met vermaarde tuin, eigendom van de 'National Trust'. In het park rond de oprijlaan staat een groep buitengewoon fraaie moseiken, Quercus cerris, ook wel Turkse eiken genoemd. De moseik is vrij nauw verwant aan de zomer- en de wintereik en is een Zuid-Europese soort, die van nature tot Midden-Frankrijk en Hongarije voorkomt. Sinds de 18e eeuw is hij in Engeland veel aangeplant als ornamentele boom, hoewel het hout veel minder waardevol is dan dat van de inheemse soorten eiken. Hij groeit er als kool en wordt vaak hoger dan zomer- en wintereiken. Deze moseik op Knighthayes is één van de twee indrukwekkendste in zijn soort van Groot-Brittannië. Hij heeft een werkelijk gigantische kroon, in Noord-West en Midden-Europa wellicht alleen geëvenaard door enkele platanen en enkele andere moseiken. Hij is 36 meter hoog, de kroon heeft een diameter van 40 meter, terwijl de stam een omtrek heeft van 823 cm (juli 2003). Moseiken groeien tamelijk snel: de leeftijd van deze moseik kan maximaal 277 jaar bedragen, daar de soort in 1735 in Engeland is geïmporteerd. Een andere waarlijk gigantische moseik staat eveneens in Devon, bij Shute House tussen Honiton en Axminster. Deze eik had in 2006 een stamomtrek van 894 cm, een hoogte van 33 m en een ongelooflijke kroonbreedte van 54 meter. Momenteel worden moseiken eerder bestreden dan aangeplant in Engeland, omdat ze een ziekte verspreiden die met name voor de zomereik schadelijk is. De andere moseiken van Knighthayes zijn iets minder groot maar even fraai, met zeer gave volle kronen zoals dat bij zomereiken zelden het geval is. 

Nogmaals de grote Moseik van Knighthayes Court.


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Bomen in Engeland 1 - Fredville Park, Kent

Bomen in Engeland 2 - Oeroude taxusbomen

Bomen in Engeland 3 - Ceders van de Libanon

Bomen in Engeland 4 - Petworth Park, West Sussex

Bomen in Engeland 5 - Cowdray Park, West Sussex

Bomen in Engeland 7 - Het New Forest

Bomen in Engeland 8 - Kew Gardens

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl