Bruine Beuk - Purple Beech

Some more pictures of the great Purple Beech of Den Bramel, surely one of the most beautiful and imposing Beeches of Holland. In Holland Purple Beeches are very often planted in parks, estates and large gardens and perhaps the most important ornamental tree.

De Bruine Beuk van Den Bramel bij Vorden was in mei op haar mooist. De Bruine beuk is op Nederlandse landgoederen misschien wel de belangrijkste ornamentele boom en de boomsoort waarvan in Nederland meer dikke oude exemplaren voorkomen dan van enige andere boomsoort ( zie " Dikke Bomen "). Er zijn zelfs meer dikke vrijstaande bruine beuken dan gewone beuken in Nederland: de laatste zijn veel vaker als laan- of bosboom te vinden.

Veel mensen vinden de Bruine Beuk van Den Bramel de meest imposante boom van de Achterhoek. Bijna zo dik als de dikke eik van Verwolde maar met een gavere, bredere en lager aangezette kroon. Bovendien kun je hem van nabij bewonderen, de stam aanraken en genieten van het gigantische bladerdak. Een andere concurrent, de Reuzeneik, is alleen van een afstand te zien , terwijl de Plataan van Laag Keppel en de Tulpenboom van Warnsveld op niet toegankelijke particuliere terreinen staan. 
Helaas is dit ikoon onder de Achterhoekse bomen in 2010 gestorven: al jaren waren forse vruchtlichamen van Tonderzwammen (Ganoderma) te zien op de stam: zij hebben de stam en takken ongetwijfeld van binnenuit verzwakt. In 2008 verschenen reuzenzwammen aan de voet, in 2009 was nog 10 % van het blad over en in 2010 stierf een laatste tak. In 2011 zijn de takken verwijderd en rest nog de stam. 

Het blad en de katjes van de beuk van Den Bramel tonen de zeer sterke rode kleurstof; deze overheerst voor het oog het bladgroen ofwel chlorophyl, hoewel bruine buiken dit net zo veel hebben als groene planten.

De beuk oogt op 28 augustus 2008 nog imposant, maar is in een onomkeerbare staat van verval beland. Overal zitten zwammen, takken zijn afgebroken en hij heeft nauwelijks meer blad. Rechts naast de stam zijn reuzenzwammen te zien. 

De massaliteit van deze reuzenzwammen op de wortels laten zien dat het einde van de beuk met rasse schreden nadert. Waarschijnlijk zal hij in 2009 de geest geven. 

De bast van oudere beuken is kenmerkend glad en populair bij schrijvers en geliefden.

Beukenbos in
Sonsbeek, Arnhem

Beukenbos op
De Velhorst

Beuken
in Herfsttooi


Beukenlaan bij Kasteel Middachten


Bruine Beuk
Kranenburg
bij Vorden


Bruine Beuken 
bij Wichmond


Bruine beuken Slangenburg Doetinchem 


Dikke Beuk van Kasteel
Oolde


Meerstammige
Beuk bij Ruurlo

Beuk in NeedeBeuk in Rekken


Rode Beuk
Het Kervel

Hierboven kunt u doorklikken naar enkele andere pagina's met foto's van beuken.

Home Nederlandse Versie ----- Inhoud van deze website ----- Vorden ----- Netherlands 1 ----- Home English Version