Berkelland 2

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Bomen in de gemeente Berkelland 2 - uitblinkende beuken

De grote meerstammige beuk van Ruurlo

Langs een zandweg ten zuidwesten van Ruurlo, staat een indrukwekkende groene beuk. Vanuit sommige hoeken lijkt het n boom, maar wie de beuk beter bekijkt ziet dat hij uit niet minder dan vijf aan de basis met elkaar vergroeide stammen is opgebouwd. Op de lijst met monumentale bomen van de Bomenstichting staat deze beuk genoteerd als allerdikste beuk van ons land met een omtrek van 800 cm. In augustus 2003 mat ik inmiddels 813 cm. Daarmee zou Ruurlo prat kunnen gaan op zowel de dikste beuk als de dikste eik (de Kroezeboom) van nederland. Er is bij beide bomen echter iets af te dingen op die claim.
En van de stammen van de beuk is beneden 1,3m hoogte volledig afgesplitst van de anderen. Zonder deze stam is de omtrek van de rest 690 cm. De andere stammen zijn op die hoogte nog met elkaar vergroeid. Maar in feite is ook deze omtrek geen fair vergelijkingsmateriaal met nstammige beuken: de individuele stammen zijn niet meer dan een meter in diameter. Waarschijnlijk is de beuk minder dan 150 jaar oud, heel wat anders dan de 300 jaar die je zou verwachten bij een beuk van 8 m omtrek.

Hier is het meerstammige karakter van deze beuk goed te zien. Waarschijnlijk zijn hier in de loop van de 19e eeuw vijf jonge beukjes in n plantgat gezet. Ondanks mijn betoog vind ik het een prachtige boom, die oogt als n individue. Op de stam zijn, zoals bij beuken gebruikelijk, vele namen en liefdesbetuigingen in de bast gekerft.

De tuinbeuk van Neede

In Neede staat, verborgen in een gewone achtertuin aan de Thorbeckestraat, een gigantische beuk. Hier de eigenaresse, mevrouw Annelies Krudde, trots poserend voor haar boom. Deze groene beuk overspant bijna de gehele tuin. De boom stond er lang voor de woning werd gebouwd. Wie goed kijkt naar de stam, kan zien dat het waarschijnlijk gaat om een meerstammige beuk: vermoedelijk is het een bundelplanting van meerdere jonge beukjes geweest. Mevrouw Krudde vraagt zich af of de boom niet is ontstaan vanuit een beukenhaag. Op een topografische kaart uit 1902 is een bomenrij te herkennen ten noorden van een woning of boerderij in het toen nog open gebied ten westen van Neede. Het register van de Bomenstichting vermeldt een plantjaar van rond 1850 - 1860, wat heel plausibel lijkt. De beuk heeft een stamomvang van 609 cm, een hoogte van 20 m en een kroon van 30 m breed. 

Uit hoeveel stammen de beuk is opgegroeid is moeilijk te zeggen, omdat ze, meer dan bij de dikke beuk van Ruurlo, zeer sterk met elkaar  zijn vergroeid. De groef hier links van het midden is misschien ook een fusie-groef, maar met zekerheid durf ik dit niet te zeggen. Rechtsboven het midden is een vergroeiing te zien waardoor een boog is ontstaan. De beuk versterkt op deze wijze de kroonstructuur. Op vele takken zijn namen en teksten te zien, sommige al daterend van het begin van de 20e eeuw. 

Annelies Krudde zit vooral in de zomer graag in haar boom en heeft daartoe dit trapje neergezet. Van de beuk gaat voor haar een speciale energie uit.  Bijzonder is ook dat Hans en Annelies Krudde dit huis vooral hebben gekocht vanwege de boom: toen ze deze zagen waren ze op slag verliefd op de plek. 

De mooie beuk van Rekken

Op het kerkhof achter de Protestantse kerk Antonius van Rekken staat een prachtige beuk, een zeldzaam harmonisch gevormd exemplaar, met een puntgave stam en een schitterende bolronde kroon.  De stam heeft een omvang van 5 meter. 

Tijdens de heftige hagelstorm van 22 juni 2008 is deze beuk in tween gespleten en niet meer te redden. Zeer jammer van deze prachtige boom! In Berkelland zijn door deze storm volgens een krantenbericht zeker 500 bomen omgewaaid. 

Ook de groene beuk van Rekken was waarschijnlijk geplant rond 1850 - 1860. 


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Berkelland 3 --------Beuk

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl