Vorden 3

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Bomen in Vorden 3

Rode beuk bij Wichmond

Op het erf van een voormalige boerderij bij Wichmond staat een kapitale rode beuk, Fagus sylvatica 'Purpurea'. Hij behoort tot de fraaiste en gaafste exemplaren in de regio van deze toch veel aangeplante cultivar.

Van de eigenaar Jan Arends hoorde ik, dat het huis eens de buitenplaats van de heer van Suideras was. Het huis is afgebrand geweest en weer opgebouwd. Het oude gedeelte is van 1748; er zouden toen kleine beukenboompjes bij het huis hebben gestaan, waarvan er eentje bleef behouden tot op heden. Een leuk verhaal maar weinig waarschijnlijk. De boom maakt eerder de indruk te dateren van na 1800. Vergelijkbaar dikke rode beuken stammen meestal van tussen 1800 en 1840. 

In de stamvoet groeien al jaren honingzwammen. Desondanks maakt de beuk een vitale indruk, met jaarlijks een goede bladbezetting. Uitwendig zijn er geen holtes in de stam te zien. De stamomtrek op borsthoogte is 570 cm. Volledig bruine beuken zijn meestal geŽnt op een onderstam van groene beuk. Bij dit exemplaar is daar weinig van te zien. Misschien is de ent vlak boven de grond aangebracht. 

Op enkele honderden meters afstand, bij de camping van Wichmond, staat in een bosrand een tweede oude beuk, in dit geval een groene. Iets minder dik maar een stuk 'ruiger' van vorm.

Kasteel Hackfort

Onder de acht Vordense Kastelen is Hackfort misschien wel het indrukwekkendste. Natuurmonumenten beheert het landschap, een relatief goed bewaard voorbeeld van het oude kampen en landgoederenlandschap. Nabij het kasteel vallen de groepen machtige rode beuken op. 

De kapitale beuken vlak voor het kasteel stammen volgens de beheerder uit 1796.  

Landgoed Suderas

Vlak ten westen van Hackfort ligt het landgoed Suderas, dat nog steeds in particuliere handen is. Ook hier staan veel schitterende rode beuken. 


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Vorden 1 ------Vorden 2-------Beuk

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl