Bruine Beuk in Kranenburg

In de Graafschap, enkele kilometers ten oosten van Vorden, ligt het plaatsje Kranenburg. Behalve dat het de enige plaats in Nederland is waar ik ooit een troep Kraanvogels zag overvliegen, wordt Kranenburg gekenmerkt door een zeer forse Rooms Katholieke kerk, een klooster en een pastorie, allen rond 1860 gebouwd door de beroemde architect Kuypers, nog vˇˇr hij het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontwierp.  Vlak erbij staat een eveneens eerbiedwaardige boom, een zeer harmonieuze en uit de kluiten gewassen Bruine Beuk van de kloon "Riversii". Deze variŰteit wordt altijd vegetatief vermeerderd door hem te enten op een onderstam van Groene Beuk en is te herkennen door de grote en zeer donker-purpuren bladeren.

De Beuk heeft een stamomtrek van 615 cm, een hoogte van 28 m en een kroon van meer dan 30 m breed en is naar mijn inschatting tussen 1780 en 1800 aangeplant. Hij staat in een particuliere tuin maar is vrij goed vanaf de weg te zien. De tuin waar de boom groeit behoorde ook bij het Roomse complex en stond bekend als de Processie-tuin. Bovenstaande foto's zijn beide begin juni 2002 genomen. 

Een foto van de zuidwestzijde in november 2007. De beuk is nog vitaal, wel zitten er bij de stamvoet enkele kleine zwammen. 

Home Nederlandse Versie----Beuk----Vorden----Links-----Home English Version