Duitsland-2Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Duitsland 2 - Mecklenburg-Vorpommern 2

Linde van Speck

Niet ver ten zuiden van Ivenack in Mecklenburg, voormalige DDR, ligt het gebied van de Müritzer Seeen, een schitterende streek met honderden kleine en grote meren, verbonden door riviertjes, in een golvend landschap met veel bossen en moerassen. Het gebied is vermaard om zijn vogelrijkdom, met kraanvogels, zee- en visarenden en talloze andere soorten. Logisch dat er na de val van de muur een groot Nationaal Park is opgericht. In het gehucht Speck, vlak bij het Nationale Park-Huis, een voormalig Slot , staat deze prachtige Linde ( Tilia x europea ) : ze frappeert door haar fraaie grillige, holle stam met vlechtende strengen en knolvormige vergroeiingen. De kroon is in het verleden al eens geknot of vernield geweest maar tijdens de afgelopen decennia weer uitgegroeid tot een vrij kleine maar fraai harmonieuze pruik. De leeftijd van de linde wordt geschat op ongeveer 500 - 600 jaar. In het nabije slotpark staan nog meerdere oude eiken, restant van de vroeger hier veel voorkomende open, begraasde bossen , de Hudewaelder. Meer foto's van deze en andere linden.

Kroneiche van Minzow

Westelijk van het grote meer van de Müritz, bij een boswachtershuis bij het dorpje Minzow, staat deze enorme eik, die in Mecklenburg-Vorpommeren alleen de grote Ivenacker eik als zijn meerdere moet erkennen op het gebied van stamomtrek. De naam Kroneiche schijnt te zijn afgeleid van het Platt-Deutsche 'Kron', wat kraanvogel betekent. Deze vogels komen hier veel voor, de naam suggereert dat ze in de eikenkroon rusten, maar kraanvogels zitten zelden in bomen. De eik heeft een omvang van 9,6 meter en is naar mijn idee ongeveer 600 - 700 jaar oud, hoewel de Duitse bomenkenner H.J. Fröhlich hem op 800 á 900 jaar schat.

Knorr-eiche van Rothenmoor

Aan de zuidoever van de Malchiner See, ten noorden van de Müritz, ligt het dorpje Rothenmoor. In het buitengewoon fraaie landschap staan ook hier weer meerdere indrukwekkende oude eiken. De Knorr-eiche frappeert door de talrijke knollen, die de bezoeker als gezichten toegrijnzen.

De Knorr-eiche toont aan zijn andere zijde nog meer gezichten.

De Vosseik bij Groß Gievitz

Steeds in dezelfde streek, tussen Ivenack en de Müritz, staat verborgen op een hogere plek in een elzenbroekbos bij het dorp Groß Gievitz , de Vosseik. Een zeer indrukwekkende gigant, nog niet zo oud als de Ivenacker eiken, maar met een stoere vormgeving en een zichtbaar grote vitaliteit. Uit zijn gave stam van 8 meter omvang groeien reusachtige takken, de grootste is 1,25 m in diameter en 30 meter lang. Deze zomereik is 34 meter hoog en heeft een kroondiameter van 38 meter. Hij staat op vruchtbare bodem en is misschien niet ouder dan 300 of ten hoogste 400 jaar. Wie hem wil zien moet er iets voor over hebben: een eind lopen over modderige paden en in lente en zomer talloze muggen weerstaan !


Home Nederlandse Versie

Home English Version

12 Bomen in Duitsland 1 - Mecklenburg -Vorpommern 1 - Ivenacker Eiken

13 Bomen in Duitsland 2 - Mecklenburg-Vorpommern 2

14 Bomen in Duitsland 3 - Iepen

15 Bomen in Duitsland 4 - Vijf eeuwenoude Lindes

16 Bomen in Duitsland 5 - Drie Eiken in Thueringen

17 Bomen in Duitsland 6 - Oude bossen-1: Urwald Hasbruch en Elbholz

18 Bomen in Duitsland 7 - Oude bossen-2: Urwald Sababurg

19 Bomen in Duitsland 8 - Oude bossen-3: Bayerische Wald, Spessart en Hainich

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl