Berkelland 4

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Bomen in de gemeente Berkelland - 4 Eibergen en Rekken

De Rooms-katholieke begraafplaats aan de Borculoseweg in Eibergen heeft een prachtig portaal: twee monumentale treurbeuken vormen een omhullend baldakijn boven het ingangspad. 

De treurbeuken zijn geŽnt op onderstammen van de gewone beuk. Opvallend is hier de sterk verschillende hoogte van de entplaats. Deze exemplaren zijn rond 1880 - 1890 geplant. 

In het park De Maat aan de noordzijde van Eibergen staat de dikste boom van het dorp: een grote Canadapopulier van de Serotina-kloon. Met een omtrek van 624 cm is het ook de dikste populier van de Achterhoek buiten de IJsselvallei. Hij zou in 1880 - 1890 zijn geplant. De boom is in juli 2003 door de bliksem getroffen. Er waait regelmatig dood en dikker takhout uit de kroon. Uitlichten v/d kroon om de omvang en hoogte wat te beperken is dringend nodig volgens ambtenaren, die zelfs overwegen de boom te vellen in verband met gevaar voor de argeloze wandelaars in het park. 

Voordat het zover is staat hier een groep boombeschermers pal voor het behoud van deze indrukwekkende en nog voldoende vitale boom!  
Op een regio-bijeenkomst van contactpersonen van de Bomenstichting op 3 november 2007 werd een wandeling gehouden langs monumentale bomen in Eibergen onder leiding van pomoloog Marcel Tross. 

Van links naar rechts: Gilbert Kegels, Contactpersoon Bomenstichting Lingewaard; Pomoloog Marcel Tross, Paul Koopman, Bomenstichting Zutphen; Jan Polman, Milieuzorg Epe; Bob Maks, Deventer Bomenstichting; Roy Nijman, Contactpersoon Bomenstichting Berkelland; Astrid Werdmuller, Bomenstichting Zutphen; Else Marja Heijboer-Young, Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn. 

Nabij het gehucht Loo, krap twee kilometer ten oosten van Eibergen, is een markante eikengroep te vinden. Hij staat in de Berkelvallei op een heuvel op de driesprong van de Brinkweg en de Apedijk. De groep van vijf oudere eiken doet denken aan oude locaties in Duitsland waar rechtspraak gehouden werd. 

Wat de werkelijke historie is van deze locatie is mij niet bekend. Op de stafkaart uit 1902 is hier een langer gerekte hoogte te zien, mogelijk een dekzandrug in het Berkeldal, waar toen nog veel meer houtwallen waren. Nu staan er picknickbankjes voor recreatieve fietsers, die zomers kunnen genieten van schaduw en uitzicht over het weidse landschap. Deze boomgroep is (onterecht) nog niet eerder aangemeld voor het landelijk register van Monumentale Bomen. 

Nabij de NH kerk Antonius aan de Lindevoort in Rekken staat deze fraaie plataan. 


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Terug naar Berkelland 1

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl