Bomenwandeling Zutphen 6: Robinia's aan het Vispoortplein

En van de meer in steden en dorpen aangeplante boomsoorten is de Robinia (Robinia pseudoacacia), ook Valse Acacia of kortweg Acacia genoemd. Op het Vispoortplein staan twee niet zeer grote, maar wel pittoreske exemplaren. Ze zijn daarom opgenomen in het (landelijke) register van Monumentale Bomen van de Bomenstichting en staan ook op de gemeentelijke lijst van Bijzondere Bomen.  Sinds midden tachtiger jaren staat n der beide bomen scheef. Dit was voor de gemeente Zutphen in 2004 aanleiding om een kapvergunning te verlenen. De Zutphense Bomenstichting heeft daartegen bezwaar gemaakt en omwonenden opgeroepen dit ook te doen. Hieraan gaven tientallen gevolg. De bezwaarcommissie liet extra onderzoek doen, dat uitwees dat de boom gespaard kon worden. In 2007 heeft de gemeente opnieuw een kapvergunning aangevraagd, waar de Zutphense Bomenstichting opnieuw met succes beroep tegen heeft aangetekend.

Hopelijk kan er nog jaren genoten worden van het karakteristieke silhouet van beide Robinia's. De Robinia is een populaire boomsoort vanwege zijn sierlijke blad, mooie bloeiwijze, fraaie vormgeving en de kenmerkende ruwe en diepgegroefde bast. Het is een uitheemse soort, afkomstig uit het oosten van Noord Amerika, waar men hem Black Locust noemt. De wetenschappelijke naam dankt deze boomsoort aan de Fransman Jean Robin, die zaad meenam uit Amerika en in 1601 een exemplaar uit zaad opkweekte. Zij zoon plantte dit in 1636 uit in de 'Jardin des Plantes' in Parijs. De oudste en dikste Robinia van Nederland staat op het voorhof van Kasteel Doorwerth.

Het sierlijke oneven geveerde blad van de Robini. De geurende witte bloeitrossen verschijnen in juni. Het is een vlinderbloemige soort: aan de wortels groeien stikstofknolletjes. De robinia wordt ook in bosverband aangeplant vanwege het zeer duurzame hout, dat een alternatief kan vormen voor tropisch hardhout. 

terug naar Zutphen----------Home Nederlandse Versie-------------Home English Version