De Zomereik van Epse

Een bezoekje aan de Bolmansweg-Eik van Epse, gemeente Gorssel, is als een blik in vervlogen tijden: bij een traditionele oude boerderij met een ouderwets rommelig erf staat een indrukwekkende oude eik. Ter versterking van deze nostalgische sfeer had boer Nijland bovendien een forse groep zware Belgische Trekpaarden, met jaarlijks veulens. Hier een overzichtsfoto van 16 december 2007.

De Epser boerderij eik is beslist één van de mooiste van Gelderland, met een gave, zware stam en een machtige, 35 meter brede kroon. De leeftijd wordt geschat op ongeveer 250 jaar. De eik heeft nog weinig dode takken en heeft in tegenstelling tot veel andere eiken in de regio geen schade opgelopen door de sneeuwstorm op 25 november 2005 en de zware storm op 18 januari 2007. 

Twee stoere soorten bijeen!

Hier zien we de trotse eigenaar boer Jans Nijland op 16 mei 2003 bij zijn eik , die hier door het perspectief minder dik lijkt dan hij met een omtrek van 590 cm is. Die nacht had zijn beste merrie, na voor de boer zes doorwaakte nachten, een merrieveulen ter wereld gebracht. Boer Nijland kwam hier in 1929 als tweejarige met zijn ouders wonen en erfde later de boerderij. Hij woonde er tot zijn dood in april 2009 en had talloze herinneringen aan erf en eik.  Nijland vond het zonde van de mooie boom dat hij ook op deze foto kwam te staan, maar voor mij waren boer en boom onafscheidelijk. Hij stond wijd en zijd bekend door zijn liefde voor de trekpaarden, waarmee hij tot ver in de jaren negentig bleef werken. Met de paarden bezocht hij keuringen en de Nationale Trekpaardententoonstelling in Den Bosch. Hij is op een kar getrokken door zijn paarden naar zijn laatste rustplaats gebracht.

 Het frisse groen op dezelfde meidag in 2003: de eik maakt een zeer vitale indruk.
Epse is te vinden langs de provinciale weg, N348, van Zutphen naar Deventer, 3 km ten noorden van Gorssel. De Bolmansweg is een zijweggetje aan de westzijde. Ik raad u aan om deze boom per fiets te bezoeken op een rondtocht van Zutphen langs de IJssel naar Deventer. Zowel ten westen als ten oosten van de IJssel is de route meer dan de moeite waard. Eventueel kunt u (in mei t/m september) gebruik maken van het fietspontje over de IJssel bij Gorssel.

Home Nederlandse Versie ---- terug naar Eik ----terug naar Brummen ---- Home English Version