Eikenschors

De schors van een ongeveer 80 tot 100 jaar oude zomereik, kenmerkend vrij diep gegroefd. De schors van Wintereiken is gemiddeld minder diep gegroefd. 

De schors van een ongeveer 300 tot 400 jaar oude zomereik is diep en grillig gegroefd, wat de eik een ruig en stoer uiterlijk verleend. 

 Dit is de ruige schors van de reusachtige en eeuwenoude zomereik (vermoedelijk 700 - 800 jaar) van Ivenack, die groeven heeft van meer dan een decimeter diep. 

Boomschors wordt door het Cambium, het zich delende weefsel in de bast, gevormd. Jaarlijks wordt er naar de buitenzijde een nieuw laagje schors toegevoegd, juist zoals er naar binnen toe een nieuw laagje hout, een jaarring, wordt gemaakt. Bij sommige boomsoorten, bijvoorbeeld de Beuk, schilfert de schors aan de buitenzijde regelmatig af, zodat er sprake is van een dunne, gladde schors. Bij andere soorten stoot de boom de schors in schilfers of platen af, bijvoorbeeld bij de Plataan. Bij onder meer Eiken en Populieren houdt de boom de schors decennia lang vast. Omdat de stam steeds dikker wordt ontstaan daardoor overlangs groeven.

terug naar Eik-----------------------Wintereik Schors