De Zomereik van De Bijvanck

Het landgoed De Bijvanck ligt pal langs de snelweg Arnhem-Oberhausen, de A 12, bij de grensovergang naar Duitsland tusen Zevenaar en 's Heerenbergh, bij het dorpje Beek in de gemeente Bergh. Een zeer bereikbare plek, zo lijkt het. Desondanks vrij onbekend. De Bijvanck is een vrij klein, maar mooi landgoed met een forse oppervlakte in 1900 aangeplant eikenbos naast percelen met naaldbos. Rond het fraaie huis ligt een weide, met een fors uit de kluiten gewassen vrijstaande Zomereik en enkele dito tamme kastanjes. Hierboven een (wat onduidelijke) overzichtsfoto van de eik.

De eik heeft een imposante stam met een omtrek van 611 cm (2004) en een forse kroon met een hoogte en breedte van ongeveer 25 m. De boom verkeert in een uitstekende conditie; de stamomtrek neemt jaarlijks zo'n 2 cm toe. Hij maakt nog geen bejaarde indruk en is vermoedelijk niet ouder dan 250 jaar. 
De op de foto zichtbare verticale scheur in de stam is ontstaan door blikseminslag; de eik overgroeit deze beschadiging goed. 
Het eikenbos van de Bijvanck is grotendeels in 1900 aangeplant, dus beduidend minder oud dan de solitaire eik, maar van grote waarde door de ligging op kleigrond, met een samenhangende weelderige flora. Het is bovendien rijk aan echte bosvogels als glanskop, kleine bonte specht, boomklever, appelvink, bosuil, etcetera. In het bos staat een oude, bijkans gestorven beuk met een nis met een Mariabeeld.
Sinds 1984 is het omringende bos eigendom van Natuurmonumenten. Het huis en het omringende weiland zijn echter eigendom van de Stichting Huis Bergh.

Home NL Versie----------Eik-----------Home English Version