Wilper geboomte

In het prachtige landschap van de Wilper Waarden, de IJsseluiterwaarde bij Wilp, tussen Deventer en Zutphen, staan deze twee markante linden. Ze zijn te vinden vlak ten noorden van het fietspad naar het veerpontje over de IJssel van Wilp naar Gorssel. Zoals dat ook vaak in de mensenwereld is te zien, heeft de rechter linde zich duidelijk boven zijn kameraad weten uit te werken, die door deze overmacht met een wat minder florissant uiterlijk genoegen moet nemen. 

Along the west-bank of the river IJssel, these two Lime-trees stand. The location is some 8 km north of Zutphen, just east of the village Wilp and best to be found on a cycling-tour along the river.

In de zomer lijkt het één grote boom met een dicht bladerdek, al heeft de linker boom een net andere bladkleur en -structuur. In de omringende uiterwaarden is een leuke stroomdalflora te vinden en broeden vogelsoorten zoals kwartelkoning, tureluur, gele kwikstaart en grauwe gans. In de winter is het een foerageergebied voor grote aantallen kolganzen. 

Een andere oude linde staat vlak bij het kerkje van Wilp. Jongeren hebben er een mooie uitzichthut in gebouwd.

Another Lime-tree just to the east of the nice old church of the village Wilp, just south of Deventer.

De Lathmer

De Lathmer in Wilp is een in 1911 gebouwd kasteel, nadat het oude kasteel door brand was verwoest. Al vanaf de middeleeuwen staat een landhuis op deze plek. Tegenwoordig is hier de Stichting Zozijn gevestigd. Op het landgoedterrein zijn meerdere woonvormen voor verstandelijk gehandicapten te vinden. Op het landgoed is een aantal fraaie oudere bomen te vinden. 

Een blikvanger op het terrein van De Lathmer is deze Libanonceder. Het is één van de dikste exemplaren van ons land, met een stamomvang van 568 cm (2011). Op het terrein zijn nog meerdere Atlasceders te vinden, die alle het hoofd moeten buigen voor hun Libanese neef. 

De markante, stoere stam en de laag aangezette, breed uitwaaierende takken zijn kenmerkend voor de soort. 

Naast de ceder staat deze voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk dikke larix (omtrek 388 cm). Zijn kroon is flink gehavend, een grote tak is uitgebroken. De enorme zwam doet vrezen dat de boom zijn einde nadert. 

Home Nederlandse Versie-------terug naar Brummen---------------Home English Version