Bomenwandeling Zutphen 18: Watercypres

Aan de Coehoornsingel in Zutphen bij het verzorgingstehuis 's Heerensteen staat een groepje van 6 hoge Coniferen bij een vijver. Aanvankelijk dacht ik dat het om Amerikaanse Moerascypressen (Taxodium distichum) ging, maar bij nadere beschouwing bleken het Chinese Watercypressen, Metasequoia glyptostroboides, te zijn.
Deze bijzondere boomsoort was alleen bekend als fossiel van meerdere miljoenen jaren oud, die gevonden werden over het noordelijk halfrond in Eurazie en Amerika. In 1941 werd volkomen onverwacht ontdekt dat er nog levende exemplaren voorkwamen in enkele valleien in de provincie Szechuan in Midden China. Na de ontdekking is in 1947 een flinke hoeveelheid zaad van Metasequoia's verzameld en in tal van arboretums uitgezaaid. De boom blijkt het in Europa en Amerika zeer goed te doen, groeit erg snel, zodat daar nu al vele exemplaren van meer dan 30 m hoogte en meer dan 3 m omtrek zijn te vinden.
Zoals de Latijnse naam zegt is hij verwant aan de reusachtige Sequoia's uit CaliforniŽ, maar ook aan de Moerascypres uit het zuidoosten van de VS, waarmee hij overeenkomt doordat hij in de winter zijn naalden laat vallen. Ook deze Zutphense exemplaren lijken zich hier uitstekend thuis te voelen en groeien als kool. Van Amerikaanse Moerascypressen zijn ze te onderscheiden doordat zowel de 's winters afvallende takjes als de daarop staande individuele naalden tegenoverstaand zijn; bij de Moerascypres staan ze verspreid.
De Watercypres lijkt ook veel op de Sequoia sempervirens, de Kustsequoia of Redwood, de hoogste boom op aarde. Deze blijft echter, net als de meeste naaldbomen, groen in de winter. Op 50 m afstand van bovenstaande groep, in een achtertuin van een pand aan de Coehoornsingel, staat nog een Metasequoia. Deze solitair is minder hoog maar beduidend dikker dan de groepsleden.

Hieronder de naalden van de Moerascypres en de Watercypres ter vergelijking naast elkaar.

Naalden van de Moerascypres (Taxodium distichum)
Duidelijk te zien is dat takjes zowel als naalden niet tegenover elkaar maar verspreid staan en dat de takjes spits toelopen.

Naalden van de Watercypres
(Metasequoia glyptostroboides) Duidelijk is te zien dat takjes en naalden tegenover elkaar staan en dat de takjes afgerond eindigen.

terug naar Zutphen-----Home NL------Inhoud van deze website------Home English Version