De Linde van Sambeek

Aan de zuidrand van het dorpje Sambeek, aan de Maas nabij Boxmeer gelegen, staat een oude linde. Met haar stamomtrek van 7,9 m is het de dikste linde van Nederland, die bovendien de naam heeft de oudste boom van ons land te zijn. Er wordt beweerd dat ze 1000 of zelfs 1200 jaar oud is, maar waarschijnlijker is dat de leeftijd tussen de 350 en 500 jaar ligt. Dit laatste is de mening van bomenkenner Bert Maes in het boek "Monumentale Bomen in Nederland" (literatuur-7) en deze mening deel ik. Daarmee behoort deze linde in elk geval tot het selecte groepje bomen van meer dan 350 jaar in ons land: hiertoe kunnen slechts een handjevol eiken, linden en tamme kastanjes en enkele exemplaren van andere boomsoorten worden gerekend. 
Het is een Hollandse Linde, specifieker een Koningslinde. De term Hollandse Linde (Tilia x europea) wordt gebruikt voor kruisingsproducten tussen de twee inheemse wilde lindesoorten Zomerlinde (ook Grootbladige Linde genaamd, Tilia platyphillos) en Winterlinde (Kleinbladige Linde, Tilia cordata).  Vanaf de 17e eeuw kweekten Hollandse boomkwekers deze kruisingsproducten en verkochten deze in heel Europa. En van de klonen die ze succesvol op de markt brachten was de Koningslinde (Tilia x europea 'Pallida').  

De linde is volledig hol. In 1901 is een groot deel van de kroon door een felle storm verwoest: de lokale kranten stonden er vol van en men meende dat de hele boom ter ziele was. Deze bleek zich daarna echter weer volledig te herstellen en vormde een compleet nieuwe kroon. Bovendien is in het centrum van de holle stam een nieuwe stam ontsproten uit het oude wortelstelsel: dit is inmiddels zelf weer een forse boom van 2,5 m omtrek die mede vorm geeft aan de kroon. Ik vermoed dat deze "binnenstam" ook na deze storm is ontstaan. De Linde van Sambeek is een goed voorbeeld van de levenskracht en het herstelvermogen van Lindes: een eeuw na de verwoesting is hij nog springlevend. Zoals veel lindes in Duitsland laten zien kan hij misschien nog eeuwen mee.

Terug naar Home NL Versie-----Linde-----Levensduur van Bomen-----Links