Bomenwandeling Zutphen 12: Moerascipres Boompjeswal

Aan de Boompjeswal in Zutphen staan twee flinke moerascipressen, Taxodium distichum. Ze zijn waarschijnlijk aangeplant bij de herinrichting van de Boompjeswal tot een park kort na 1887. Op foto's uit de eerste helft van de twintigste eeuw is deze boom al te zien bij het bruggetje naar de Polsbroek, toen een oude, vervallen wijk, nu een groot parkeerterrein bij een winkelcentrum. 

Deze boomsoort stamt uit Florida en de aangrenzende zuidoostelijke staten van Amerika. Van nature groeit hij in moerassige vlaktes, die delen van het jaar onder water staan. De boom is daaraan aangepast: hij vormt knievormige luchtwortels die boven de grond en het water uitsteken waardoor de wortels zuurstof kunnen krijgen. In de moerasbossen hebben de moerascipressen een kenmerkende stamvorm met een breed uitlopende basis. Naast de larix en de Metasequoia (watercipres) is het één van de weinige naaldbomen die zijn naalden 's winters verliest. Hierboven is al herfstverkleuring te zien. 

Begin december is de moerascipres de laatste boom in herfstkleur. 

Moerascipressen zijn familie van de Sequoia's uit Californië en kunnen in hun vaderland net als deze een hoge ouderdom en forse afmetingen bereiken. Ze worden tot 44 m hoog maar vooral de dikte kan imposant worden: normaal gevormde exemplaren bereiken een stamomtrek van 8 - 10 m, terwijl enkele extreem dikke cipressen zelfs 12 - 16,5 m halen. Van een omgehakt exemplaar is een leeftijd aangetoond van 1622 jaar, de hoogste aangetoonde leeftijd van een boom in de oostelijke VS.
Van de Metasequoia is de moerascipres te onderscheiden doordat de naalden en de twijgjes verspreid staan, niet paarsgewijs.

Deze moerascipres in de tuin van Landgoed Twickel bij Delden vertoont de voor deze soort kenmerkende knievormige luchtwortels, een aanpassing van de boom aan de groei in moerassen. De moerascipres kan met deze luchtwortels adem halen terwijl de boom in het water staat en daardoor in tegenstelling tot de meeste andere boomsoorten langdurige overstromingen in het groeiseizoen overleven.

De grillig gevormde luchtwortels bestaan uit poreus en zeer licht maar hard hout.
Een voor Nederlandse begrippen zeer hoge en zware moerascipres van 180 jaar oud staat in het
Sonsbeekpark in Arnhem.

Hieronder de naalden van de moerascipres en de watercipres ter vergelijking naast elkaar.

Naalden van de moerascipres (Taxodium distichum)
Duidelijk te zien is dat takjes zowel als naalden niet tegenover elkaar maar verspreid staan en dat de takjes spits toelopen.

Naalden van de watercipres
(Metasequoia glyptostroboides) Duidelijk is te zien dat takjes en naalden tegenover elkaar staan en dat de takjes afgerond eindigen.

terug naar Zutphen-----Home NL------Inhoud van deze website------Arnhem------Home English Version