De Zomereik van Hilverbeek, 's Graveland

Eén van de mooiste eiken in Nederland staat op het landgoed Hilverbeek, één van de fameuze landgoederen van 'sGraveland, net ten westen van Hilversum. Zelfs in de Achterhoek en Twenthe zijn er weinig eiken te vinden met een dergelijke allure. Geheel vrijstaand in een ruime weide, heeft hij in de ongeveer drie eeuwen van zijn bestaan een indrukwekkende brede kroon met zwaarwichtig kronkelende takken ontwikkeld.

De brede stamvoet is hol, je kunt er doorheen kijken. Desondanks maakt de eik een zeer vitale indruk met zijn volle kroon en goede bladbezetting. Deze eik is met een stamomtrek van 682 cm de dikste eik van Noord Holland en zelfs van alle provincies buiten Gelderland en Overijssel. Een andere bijna even dikke eik in 's Graveland, op het landgoed Boekesteijn, is een tweelingboom, ontstaan door vergroeiing van twee jonge eiken. Een derde indrukwekkende eik (omtrek 600 cm, hoogte 28 m) met eveneens een leeftijd van ongeveer drie eeuwen staat naast het huis Gooilust. De Eik van Hilverbeek is 20 m hoog en zijn kroon is tussen 27 en 32m breed. Hij is vergelijkbaar in leeftijd en afmetingen met de Reuzeneik van Vorden. De laatste heeft nog een volkomen gave stam, maar de Gooise eik heeft een gezondere kroon en een betere bladbezetting.

Wintersilhouet van de Hilverbeekse eik. Op de achtergrond de boerderij Stopbergen met, nauwelijks zichtbaar, linksvoor de Zeven provinciënboom, een zevenstammige linde die al is afgebeeld op een schilderij van J. van Ravenswaay uit ca 1835. 

Home NL Versie----------Eik-----------Home English Version