Bomenkaart Zutphen 27: Hemelboom

Aan het Lunettenplein in Zutphen staat deze forse hemelboom ( Ailanthus altissima ), met een hoogte van 17 m en een omtrek van 384 cm (2010).
Deze boomsoort is inheems in China en Korea. De bladeren dienen er als voedsel bij de zijderupsenteelt, terwijl de bast van de wortels in de geneeskunde wordt gebruikt. Ailanthus is afgeleid van het Chinese ' Ailanto ' : boom die tot de hemel reikt.
Vanaf 1751 wordt de hemelboom in Europa aangeplant als sierboom. Dit exemplaar schijnt tussen 1880 en 1890 te zijn aangeplant en behoort tot de oudere en dikkere hemelbomen van Nederland. 
Andere forse hemelbomen zijn in Zutphen te zien aan de noordzijde van de Lintelostraat in de wijk Polbeek.

De grote, samengestelde bladeren doen denken aan die van de es (Fraxinus excelsior), maar meer nog aan die van de Kaukasische vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia) en de zwarte noot (Juglans regia). De bast is kenmerkend vrij glad, als van de beuk, met hooguit lichte verticale groeven. Intussen zijn verschillende zware gesteltakken van deze hemelboom beschadigd, onder andere door over elkaar heen schuren. Naar mijn indruk is het niet een zeer duurzame boomsoort. 

terug naar Zutphen----------Home Nederlandse Versie-------------Home English Version