Bomenwandeling Zutphen 5: Gymnocladus aan het Vispoortplein

Rechts van de toegangsweg van het Vispoortplein naar het 's Gravenhof staat een vrij zeldzame boomsoort: een Gymnocladus (Gymnocladus dioica), die ook wel bekend staat als 'doodsbeenderenboom'. Deze naam dankt hij aan de knokige, doodse en kale takken van het wintersilhouet. Hij is inheems in het midden en oosten van Noord Amerika, waar hij 'Kentucky Coffee Tree' wordt genoemd. De bittere zaden werden vroeger geroosterd om er een koffieachtige drank van te bereiden. Rauw zijn deze zaden giftig. In Nederland wordt de Gymnocladus alleen als sierboom aangeplant. Het is een langzaam groeiende soort die meestal vrij klein blijft. Het Zutphense exemplaar, dat vanwege de dendrologische waarde op de landelijke lijst met Monumentale Bomen staat, is al rond 1920-1930 aangeplant maar niet hoger dan 10 m. 

Het blad is dubbel geveerd en 40 - 60 cm en soms een meter lang. Omdat in de herfst deze samengestelde bladeren in zijn geheel afvallen blijven slechts de grove, relatief dikke takken over.  

Het kenmerkende wintersilhouet van de doodsbeenderenboom, met op de achtergrond de middeleeuwse stadsmuur, het witte huisje aan de Bleek en de Drogenapstoren.

22 december 2007

terug naar Zutphen----------Home Nederlandse Versie-------------Home English Version