Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Frankrijk 3: enkele oude bomen.

Vrijheidsplataan van Bayeux

In het centrum van Bayeux, vlak naast de Kathedraal, staat een glorieuze Plataan. Hij is ter ere van de Vrijheid kort na de Franse Revolutie geplant in maart 1797. Het is zeker niet één van de oudste en dikste platanen van Frankrijk, maar met zijn schitterende kroon en machtige stam maakt hij grote indruk. Voor de liefhebbers de afmetingen: hoogte: 33 m, kroonbreedte 40 m, stamomvang ± 575 cm.

Tamme Kastanje in Celles sur Belle


foto: Yannick Meteau

Met name in het westen en zuiden van Frankrijk staan hier en daar zeer forse Tamme Kastanjes.  In het plaatsje Celles sur Belle, nabij Niort in het district 79: Deux Sèvres, staat deze holle maar nog levende Kastanje met een stamomvang van 11,50 meter. De zuidwestelijke verspreiding van de dikste Tamme Kastanjes is te verklaren doordat deze soort een van oorsprong nogal Mediterraan verspreidingsgebied heeft en beter groeit in gebieden met zachte winters en voldoende warme zomers.  

Zwarte Populier in Charente Maritime

Op deze foto ziet u de Franse bomenliefhebber Yannick Meteau bij een machtige Zwarte Populier, Populus nigra, nabij het plaatsje Montpellier de Medillan, gelegen nabij Saintes in het district 17: Charente Maritime. Deze reus heeft een stamomvang van 9,40 m op 1,20 m hoogte. Men schat de leeftijd op 400 jaar. De paddestoelen op de stam duiden erop dat de populier een verminderde weerstand heeft. Ernaast staat nog een tweede exemplaar: hiervan is bij de beruchte storm in december 1999 de kop afgebroken. Dergelijk oude en reusachtige Zwarte Populieren zijn in heel Europa zeldzaam geworden. In Frankrijk zijn er nog enkele te vinden, evenals in Hongarije. De Zwarte Populier is in grote delen van zijn verspreidingsgebied schaars tot zeer zeldzaam. De laatste jaren worden her en der pogingen ondernomen om deze soort weer te stimuleren, zowel door aanplant als door de juiste groeiomstandigheden te bevorderen in natuurontwikkelingsprojecten langs de rivieren. De vlechtachtige structuur van de schors en de knoestige vergroeiingen zijn kenmerkend voor de soort en onderscheiden hem van de tegenwoordig veel algemenere Canadapopulieren. 

Zie ook Zwarte populier.


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Bomen in Frankrijk 1 - oude solitaire eiken

Bomen in Frankrijk 2 - oude eikenbossen

Bomen in Frankrijk 4 - de Morvan

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl