Bomenwandeling Zutphen 11: Esdoorns aan de Boompjeswal

De Boompjeswal is een klein parkje in Zutphen met forse bomen, die in de late negentiende eeuw, rond 1890, zijn aangeplant. In de 17e eeuw lag hier, buiten de Middeleeuwse stadsmuur, een bolwerk. Na 1700 werd dit door aanleg van nieuwe vestingwerken door Menno van Coehoorn overbodig. Er werd op deze wal nu een "wandeling" aangelegd met bomenrijen, waardoor de naam Boompjeswal ontstond. Na 1887 werd er een wandelpark ingericht. De oudste bomen dateren waarschijnlijk uit die aanleg, een enkele linde is misschien nog ouder. Langs het parkje liep een tak van het riviertje de Berkel, dat hier juist buiten de stadsmuren stroomde, maar later is gedempt. Er staan forse platanen, linden, moerascypressen en esdoorns. Hierboven een Gewone Esdoorn, Acer pseudoplatanus, te herkennen aan het zeer donkergroene blad en de in kleine plaatjes afbladderende schors.

Vlak ernaast staat een groep Amerikaanse Zilver- of Witte Esdoorns Acer saccharinum. Deze soort groeit sneller dan de gewone esdoorn, maar wordt ook veel minder oud. Bovenstaande knaap is 31 m hoog met een stamomtrek van 415 cm. De even oude Gewone Esdoorn haalt 25 m bij 253 cm. De Zilveresdoorns vertonen echter al tekenen van aftakeling: ze hebben stuk voor stuk verscheidene takken verloren en staan er vrij dunnetjes bij. Enkele exemplaren zijn in 1999 al gekapt. Binnen enkele decennia zullen ze allemaal wel verwenen zijn. De Gewone Esdoorn daarentegen is nog kerngezond en kan wellicht een leeftijd van meer dan 200 jaar bereiken.
In de bomen aan de Boompjeswal en de aangrenzende Martinetsingel huist een flinke roekenkolonie. Na het broedseizoen worden ze ook als slaapplaats gebruikt door fikse aantallen roeken, kauwen en spreeuwen. Niet alle passanten en buurtbewoners zijn even gelukkig met deze luidruchtige gasten en hun talrijke uitwerpselen. Dit is de keerzijde van de aanwezigheid van een groep hoge bomen nabij een binnenstad, die tevens zorgen voor veel sfeer, schaduw op hete zomerdagen en de mens in de woonomgeving in contact brengen met natuur.  

terug naar Zutphen----------Home Nederlandse Versie-------------Home English Version