Engeland 9

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Engeland 9 - Twee uitheemse reuzen.

De Plataan van Lydney Park

 

Een schitterend gelegen landhuis is Lydney House in Gloucestershire. Vanaf de heuvels biedt het oostwaarts een groots uitzicht over het estuarium van de Severn. Rond het huis ligt een zeer fraai park, heuvelachtig en met afwisseling tussen intieme halfopen valleien en beboste hellingen. Normaliter is het niet toegankelijk voor het publiek. Wel zijn er af en toe rondleidingen mogelijk. 

Lydneypark is rijk aan mooie oude bomen. De grootste boom is deze plataan, tevens één der dikste platanen van Groot Brittannië, met een omtrek van 946 cm op 1,3 m hoogte (921 cm op 1,5 m). De plataan heeft ook een prachtige kroon en een forse hoogte van 33 m. De beroemde dendroloog, wijlen Alan Mitchell, sprak in zijn boek "Trees of Britain" over "the finest specimen of all" (het mooiste exemplaar van alle platanen in het land). Alleen de plataan bij het Bisschopspaleis van Ely is nog iets dikker, evenals de valsspelende, want dubbelstammige, plataan van Mottisfont Abbey. Grappig is dat de tuinman van Lydney House tot ons bezoek helemaal niet op de hoogte was van deze plataan. Gelukkig wist de door hem opgebelde boswachter, die over het gehele park gaat, wel van de plataan. Deze staat in een idyllisch beekdal en is door een beboste heuvel niet zichtbaar vanuit het huis. 

Over de leeftijd van de plataan van Lydney is mij niets bekend, ook Alan Mitchell geeft aan dat er geen geschreven of anekdotische geschiedenis bekend is over deze boom. De iets dikkere plataan van Ely stamt uit 1680, maar dit exemplaar staat op supervruchtbare rode klei en zou wel meerdere decennia jonger kunnen zijn. Een plantdatum rond 1750 lijkt mij een redelijke benadering. Hier staat Astrid Werdmuller naast de stam om een idee te geven van de omvang.  

De mammoetboom van Llangattock

Een fraaie mammoetboom rijst op uit een bosrand bij Llangattock, een agrarisch gehucht nabij Crickhowell, een stadje in Zuidoost Wales aan de voet van de Black Mountains in het Brecon Beacons National Park. Dat deze 40 meter hoge reus tevens één van de dikste mammoetbomen van Groot Brittannië is, openbaart zich pas van nabij. 

Dan blijkt deze boom op een gigantische voet te staan. 

We zien hier de acrobatische Tim Bekaert de stamomtrek bepalen op 3 meter hoogte: 7.79 m. 
Werkelijk reusachtig zijn de maten op geringere hoogte:                              op 2.0 m:   9.16 m
                                                                                                                        op 1.5 m: 10.60 m
                                                                                                                        op 1.3 m: 11.37 m
                                                                                                             nabij de bodem: 21.56 m! 

Tot op 1.5 m hoogte is dit de in dikte 3e mammoetboom van Groot Brittannië. Alleen twee exemplaren in Schotland zijn nog iets dikker. Bij de bodem is het de dikste boom die ik ooit zag in Europa!  Tim Bekaert heeft het stamvolume geschat op ongeveer 90 - 100 m3. 

       

De omhoog buigende takken van mammoetbomen doen vaak denken aan een slurf of een slagtand van een mammoet. De naam houdt dus niet alleen verband met de reusachtige afmeting! Deze mammoetboom is geplant op een dijk langs een kanaaltje dat wellicht dient om de waterafvoer van de nabijgelegen rivier de Usk te reguleren. Opvallend was dat er vele ouderwetse pleziermotorbootjes voeren, van een in Nederland onbekend type. 


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Bomen in Engeland 1 - Fredville Park, Kent

Bomen in Engeland 2 - Oeroude taxusbomen

Bomen in Engeland 3 - Ceders van de Libanon

Bomen in Engeland 4 - Petworth Park, West Sussex

Bomen in Engeland 5 - Cowdray Park, West Sussex

Bomen in Engeland 6 - Croft Castle, Shobdon Oak, Knighthayes Court

Bomen in Engeland 7 - Het New Forest

Bomen in Engeland 8 - Kew Gardens

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl