De dikke Eik van Beilen


                                                                                                                                              foto 2 januari 2004

Aan de Esweg in Beilen staat één van de mooiste en dikste Zomereiken van Drenthe. Een prachtig breed uitgegroeid exemplaar, dat een zeer gezonde en gave indruk maakt. Volgens locale informatie, die in het boek Monumentale Bomen in Nederland is overgenomen, is de eik meer dan 350 jaar oud.  De eik schijnt oorspronkelijk te zijn geplant als grensboom, om de grens van de es van Eursinge aan te geven. Hij staat tegenwoordig op een plantsoen langs de Esweg binnen de bebouwde kom van Beilen. 
Voor zover mij bekend zijn er geen documenten die deze hoge ouderdom staven. De recente groeiprestaties wijzen op een lagere leeftijd. 

Stamomtrek op 1,30 m hoogte in 1990: 445 cm (Gerrit de Graaff)
                                              aug. 2005: 486 cm 
                                              juni  2011: 503 cm 

De gemiddelde diktegroei van 2,76 cm per jaar wijst op een veel lagere leeftijd: bij gelijke groei over de hele levensloop zou hij 182 jaar oud zijn. Wellicht is hij in zijn jeugd minder snel gegroeid, maar waarschijnlijk is de eik toch niet ouder dan 200 tot 250 jaar. De volkomen gave stam en de gave kroon met niet al te dikke takken wijzen daar ook op. Hij komt in dikte en groeisnelheid vrijwel overeen met de in 1791 aangeplante "Oom Frits" - zomereik op Verwolde, Laren - Gelderland. Overigens is de kroon met name aan de noordzijde beschadigd geweest door de beruchte zware ijzelregen van 1987, maar daarvan heeft hij zich fraai hersteld.


Drie foto's genomen op 12 juni 2011. 

Home NL Versie----------Eik-----------Home English Version