Arnhem Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Arnhem-4

De populier aan de Lauwersgracht achter Musis Sacrum

Een ansichtkaart met een foto van de Lauwersgracht in Arnhem, vermoedelijk rond 1920 genomen, toont rechts een forse boom. Dit blijkt de grote canadapopulier te zijn, die zich in 2008 nog altijd spiegelt in dit water.  De Lauwersgrachtpark ligt achter Musis Sacrum aan de Eusebiusbuitensingel. Het park is ontstaan na het ontmantelen van de stadsmuur rond 1830. In 1891 is het park naar een ontwerp van L.A. Springer heringericht. 

Deze foto is genomen op 26 april 1934, vermoedelijk door G.Houtzagers, die hem ook publiceerde als voorbeeld van een volwassen solitairboom van Populus marilandica Bosc (nu Populus x euramericana 'Marilandica' genaamd), in G.Houtzagers. Houtteelt der gematigde luchtstreek, 1954. 
De
populier staat in het Register van Monumentale bomen van de Bomenstichting echter bekend als de oudste populier van Nederland. Hij zou al tussen 1750 en 1800 zijn geplant en nu dus meer dan 200 jaar oud zijn. Dit lijkt me duidelijk in strijd met het beeld van de ontwikkeling van deze boom sinds 1920. Op basis van de habitus zou ik de boom hierboven op 50 jaar schatten. Dit is goed te verenigen met een plantjaar in 1891 als 7 jarig boompje. 

Deze foto nam ik in 1984. De populier is er duidelijk één van het zwaarste kaliber en vertoont al kenmerken van een gevorderde leeftijd: een diep gegroefde schors en zeer zware, wijd uitstaande gesteltakken. De boom zou hier dus 100 jaar kunnen zijn. 

Een foto uit 2000. De populier toont nu duidelijk meer tekenen van ouderdom: een grote wond laat zien waar een over het water hangende tak afscheurde. Uit de hogere kroon is ook menige tak gebroken. Deze Arnhemse Marilandicapopulier is een echte stadsboom. Dagelijks zitten er daklozen en verslaafden in zijn schaduw en trekt het drukke binnenstadsverkeer aan hem voorbij.  

Het is een enorm exemplaar met een hoogte van 33 meter en een stamomvang van 630 cm. De omtrek neemt nog toe met zo'n 3 cm per jaar. Hier een foto uit november 2006.

 

De Marilandicapopulier in juni 2007. Hoewel nu waarschijnlijk meer dan 120 jaar oud, lijkt de boom nog een tijd, misschien enkele decennia, mee te kunnen gaan. Daarmee logenstraft hij het vaak uitgesproken vooroordeel dat populieren niet oud kunnen worden. 

Blad en bloei van de Arnhemse populier in mei 2007: geelgroen blad en groene, vrouwelijke katjes maken duidelijk dat het hier gaat om de vrouwelijke 'Marilandica' kloon. Dit is een oude hybride-stam van Canada populieren, rond 1800 in Frankrijk ontstaan uit terugkruising van een 'Serotina'-populier (alleen mannelijke exemplaren) met de originele inheemse zwarte populier, Populus nigra. Marilandica's zijn alleen vrouwelijke exemplaren.

Een beeld op de Lauwersgracht met rechts van de treurwilg een flink dikke wintereik ( omtrek 3,6 m ) en links aan het water een groepje jonge moerascypressen. 

In het zuidelijk deel van het Lauwersgrachtpark staat een gezien de leeftijd van 120 jaar zeer forse plataan ( 32 x 5,2 m ). Even oud als de populier, maar met wellicht nog lang leven voor zich. Helaas is het zuidelijk deel van dit park in de oorlog zwaar beschadigd en vervolgens flink ingekrompen ten behoeve van verkeersvoorzieningen.


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Terug naar Arnhem 1

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl