Bomenwandeling Zutphen 14: Witte Abeel

In Zutphen aan de Berkel bij de Louisesingel stond een flinke, zwaar met klimop behangen witte abeel, Populus alba, in de zomer te herkennen aan het aan de onderzijde opvallend witte, iets gelobde blad. Een oudere abeel langs de Berkel bij de IJsbaan is in 2001 omgewaaid. Van de witte abeel en zijn naaste verwant de grauwe abeel ( P. x canescens ), komen hier en daar forse exemplaren voor. In het buitenland blijken het enorme reuzen te kunnen worden, helaas zijn oudere abelen in ons land schaars. In het nabij gelegen Vogelpark zijn enkele abelen in 2001 gesneuveld, omdat één ervan plotseling omviel en het andere exemplaar eveneens riskant werd bevonden voor de wandelaars.

In juli 2007 is ook deze abeel omgewaaid op een zeer regenachtige en stormachtige dag. Hij was de afgelopen jaren steeds meer gaan hellen over de Berkel. Hij bleek tegen de 80 jaar oud. 

In de regio zijn weinig oude abelen te vinden. Een fors exemplaar staat op het landgoed De Voorst, langs het fietspad richting Almen. Ook in het parkbos bij De Kieftskamp bij Vorden staan grote abelen. 

terug naar Zutphen----------Home Nederlandse Versie-------------Home English Version